File Photo: Η Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Στη Βουλή όπου θα κλειδωθεί σε συρτάρι ως την Τετάρτη φτάνει σήμερα ο φάκελος της υπόθεσης Novartis.

Ο φάκελος εστάλη από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί συνάντησαν, από τις καταθέσεις των μηνυτών Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα ονόματα των κυρίων Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου τους οποίους θεωρούν ως «ενορχηστρωτές» των σε βάρος τους καταγγελιών από τις οποίες όλοι έχουν απαλλαγεί καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία από την προανάκριση.

Από εκεί φτάνει στη Βουλή και στη συνέχεια ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία που έχει τρεις συγκεκριμένες πιθανές καταλήξεις.

Να αποφασίσει η Βουλή ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω ενεργειών, ότι πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή ή ότι πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή η οποία έχει ως φυσική κατάληψη την απαλλαγή ή την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την Τετάρτη αφού ανακοινωθεί πρώτα στην Ολομέλεια η έλευση του φακέλου από τον Άρειο Πάγο θα δοθούν αντίγραφα στα κόμματα προκειμένου να μελετηθεί και να σχηματιστεί άποψη για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στη συνέχεια θα οριστεί από τη διάσκεψη των Προέδρων συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης που καταλήγει είτε στην «απαλλαγή» είτε σε ψηφοφορία για συγκρότηση επιτροπών. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Για το τι ακριβώς θα συμβεί, η εικόνα δεν είναι απολύτως σαφής. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μιλώντας στη ΔΕΘ, ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Παρά ταύτα, χαρακτήρισε ως σκευωρία τη συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι «αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, από πάλι αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Από τη δική του πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα, αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ως «μεγάλο σκάνδαλο» τη μεθόδευση της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει να έλθει «όλη η αλήθεια στο φως» και να γίνει γνωστό «ποιος μεθόδευσε και τι».

Αυτό λοιπόν που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο φάκελος δεν θα πάει στο αρχείο. Αυτό άλλωστε επιδιώκει και το Κίνημα Αλλαγής. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα προκριθεί η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Όπως αποκάλυψε το Hellas Journal στο πρωθυπουργικό επιτελείο «συγκρούονται» δύο απόψεις που κάνουν και τις ανάλογες εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας άτυπος διαχωρισμός της υπόθεσης με τον κ. Τσίπρα να… πέφτει στα μαλακά με απόδοση πολιτικών ευθυνών σε αντίθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Παραπέμπεις έναν πρώην πρωθυπουργό στο ειδικό δικαστήριο; Το ερώτημα που βασανίζει τον Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: