Τελικά η Νέα Υόρκη που μας οδηγεί; Ο Νίκος Αναστασιάδης να ακούσει τον λαό της Κύπρου…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Μια ακόμη εβδομάδα έλαβε τέλος στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τι είδαμε, τι ακούσαμε, τι συμπεράναμε; Τα δεδομένα με βάση το παρασκήνιο και έγκυρες πηγές λένε ότι:

Η Τουρκία προωθεί άλλα μοντέλα λύσης και προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, με τον Ερντογάν να θέτει θέμα μονομερών ενεργειών των Ε/Κ για φυσικό αέριο, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρέθετε πρόταση του ΠτΔ για καταπιστευματικό λογαριασμό (es-crow account) γιά το Φ.Α.

  • Παράλληλα, η Κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί σε θετική τοποθέτηση Ακκιντζί βάσει και των όσων ελέχθησαν στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Και ένα από τά βασικά ερωτήματα που αιωρείται είναι το κατά πόσο η Τουρκία θα επιτρέψει στον Ακκιντζί να προχωρήσει η όλη διαδικασία, μια Τουρκία που σπρώχνει διαρκώς προς μια “άτυπη-διαδικαστική” πενταμερή, μια Τουρκία που οτιδήποτε άλλο από δεσμεύσεις ξέρει να ακολουθεί.

Που πάμε τελικά; Πώς συνδέεται η έντονα “Κυπριακή” ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη από το βήμα του ΟΗΕ (η καλύτερη κατά την εκτίμηση μου αυτά τα χρόνια), όπου οι Τουρκικές απειλές και παραβιάσεις κλείνουν την πόρτα του διαλόγου (ΠτΔ) και από την άλλη να δηλώνουμε (ΠτΔ) ότι είμαστε ανοικτοί για να καθίσουμε στο τραπέζι (αρκεί να συμφωνήσει και η Τουρκία);

Είναι κατανοητή η πίεση που δέχεται ο ΠτΔ από το ΑΚΕΛ να καθίσει σε συνομιλίες κάτω από όποιες προϋποθέσεις. Μια πίεση που ζημιώνει την ίδια μας την πατρίδα, την κάνει έρμαιο στις τουρκικές ορέξεις και δίνει άλλωθι στην Τουρκία. Είναι επίσης κατανοητή η πίεση του ΠτΔ από την μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ συμπατριωτών μας να μην ξεπουληθούμε. Εκείνο όμως που δεν είναι κατανοητό είναι το πλάνο. Ποιο είναι τελικά το πλάνο; Γιατί, όσο κι αν θέλει κάποιος να τους ικανοποιήσει όλους, είναι αδύνατον. Και σπάνια (ίσως και ποτέ) τα ξένα συμφέροντα συνάδουν με τα τοπικά μιας χώρας.

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Τα δεδομένα πιο πάνω δείχνουν ξανά, ξεκάθαρα, ότι η Τουρκία δεν κόβεται για λύση. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τ/Κ και το ψευδοκράτος για να μας ξεζουμίζει μέρα με τη μέρα. Η Τουρκία θέλει οφέλη από το Φ.Α., θέλει έλεγχο όλου του νησιού αλλιώς θα μας γύριζαν ανάποδα αν η “πρόταση;” Αναστασιάδη για δυο κράτη τους βόλευε. Τώρα δεν θα τίθετο θέμα συνομιλιών αλλά υλοποίηση αυτής της “πρότασης”. Κατ’ επέκταση, είτε πάμε σε τριμερή, είτε σε άτυπη, “έντυπη”, προφορική ή “γραπτή” συνομιλία η ουσία είναι μια:

Τι έχουμε να κερδίσουμε ή τουλάχιστον τι δεν θα χάσουμε;

Σε κάποιο πηγαδάκι, ένας καλός συνάδελφος είπε: Ας καθίσει το Εθνικό Συμβούλιο να δει τι να κάνει, τι επιλογές υπάρχουν. Πώς να διαφωνήσει κάποιος με κάτι τέτοιο; Όμως, πώς μπορούμε να ζητάμε από τον εισβολέα να μας ακούσει και να καθήσει να μιλήσει μαζί μας όταν εμείς (εθνικό συμβουλιο) και πιο ειδικά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δρα ωσάν συνήγορος αυτού που προκάλεσε και διαιωνίζει το πρόβλημα;

Θα το πω καθαρά όπως το είπα και σε συνεργάτες του ΠτΔ: “Κλείστε τα αφτιά σας και ακούστε τον κόσμο”. Τότε θα βρείτε το πλάνο. Η Τουρκία δεν συνετίζεται με παρακάλια. Ούτε θα μας λυπηθεί, όσο κι αν την τρέχουμε ξωπίσω, τουναντίον μάλιστα. Η Τουρκία, ότι είναι να κάνει θα το κάνει. Εμείς, τι πραγματικά κάνουμε; Και όπως ανέφερε ψηλά υστάμενο άτομο, ας δούμε τον Ακκιντζί πόσο τυρρανιέται με την Τουρκία. Αυτό θέλουμε για τον τόπο μας;

Νίκος Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice – https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας ΔΕΝ λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συγγνώμη παιδιά μου, μαυρίσαμε τη ψυχή σας! Οι πράξεις σας είναι βασικά δική μας ευθύνη!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: