Τα “γυρίζει” η Άγκυρα στο προσφυγικό: Σοβαρό βάρος και για την Τουρκία, λέει ο Τσαβούσογλου

File Photo: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Το προσφυγικό είναι ένα σοβαρό βάρος πλέον και για την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενώ γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση στις διαμάχες στη Συρία, ταυτόχρονα πρέπει να συζητηθεί και το προσφυγικό, λέγοντας ότι ειδικά οι δυτικές χώρες κοιτάνε το προσφυγικό ζήτημα από την άποψη της ασφάλειας. «Εμείς αυτό το ζήτημα το κοιτάμε και από άποψη ασφάλειας και από ανθρωπιστικής άποψης. Αν δεν κοιτάξουμε το θέμα και από αυτές τις δύο απόψεις δεν μπορούμε να το δούμε ισορροπημένα, δεν μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά βήματα για την επίλυση του προβλήματος», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «ένας πρόσφυγας αν κοστίζει δέκα λίρες (ενόσω βρίσκεται) στην Συρία, στη Γερμανία κοστίζει 100 λίρες. Αυτό τον λογαριασμό η Μέρκελ τον γνωρίζει πολύ καλά και εξηγεί και η ίδια τους αριθμούς . Επομένως είναι πολύ μεγαλύτερα τα πλεονεκτήματα να λύνονται τα προβλήματα εκεί που βρίσκονται», ανέφερε.

Άσκησε κριτική στη στάση της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων αναφέροντας ότι «μέχρι τα τέλη του 2018 θα έστελνε 6 δις ευρώ αλλά φτάσαμε στο 2019 και ήρθε λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο». «Όταν αύριο πάνε εκεί οι πρόσφυγες το κόστος τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Σήμερα η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να πληρώνει όχι μόνο το οικονομικό κόστος αλλά και το πολιτικό. Και για μας πλέον είναι ένα σοβαρό βάρος», ανέφερε.. Επομένως, πρόσθεσε ο ίδιος,« το πρόβλημα των προσφύγων θα συνεχίσει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της περιόδου που έχουμε μπροστά μας»..

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Επίθεση με 4 νεκρούς και 13 τραυματίες από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ: Ύποπτο το PKK

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: