Τα εθνικά θέματα “κυνηγούν” τον Κυριάκο: Στόχος του στη Νέα Υόρκη βασικά μόνο οι επενδύσεις!

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας υποδέχεται τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία via Twitter, @MinPres




Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα τα κρίσιμα σημεία της εβδομάδας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στη Νέα Υόρκη, για την οποία αναχωρεί σήμερα (Κυριακή) το απόγευμα. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να υποτιμηθεί η σημασία και της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ.

  • Στη συνάντηση αυτή εκ των πραγμάτων θα τεθεί το πλαίσιο για τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων το επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές στο συνομιλητή του ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αυτές που έκαναν τα Σκόπια, ποντάροντας στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιδρούσε για να μην δημιουργηθεί εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Μπορεί η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει την αυτονόητη πολιτική και οικονομική σημασία της, αλλά η συνάντηση εκ των πραγμάτων θα είναι αναγνωριστική και μάλλον δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αντιθέτως, ερώτημα υπάρχει για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Γι’ αυτήν το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει χαμηλά τον πήχη τον προσδοκιών.

  • Οι εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και η γενικότερη στάση της δεν αφήνουν περιθώρια για προσδοκίες μίας εποικοδομητικής συνεννόησης. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι, πάντως, να αποφορτίσει κατά το δυνατόν την ατμόσφαιρα, αλλά ούτε αυτό εξαρτάται από εκείνον.

Όσο η Τουρκία συνεχίζει να έχει διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο θα συνεχίζει να τις προωθεί με επιθετικό τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον συνομιλητή του μία επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, όπως επίσης και θα του ζητήσει να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς τα ελληνικά νησιά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί, λόγω της συνειδητής ανοχής, εάν όχι σύμπραξης, των τουρκικών αρχών.

Στο Αιγαίο, όμως, παράλληλα με το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται και το παραδοσιακό πρόβλημα του τουρκικού επεκτατισμού. Προ ημερών, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι «υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια». Επιβεβαίωσε έτσι τη διάχυτη εντύπωση ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να μην είναι αναπόφευκτο, αλλά έρχεται πολύ κοντά, λόγω τουρκικών προκλήσεων.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η τριχοτόμηση του ΚΙΝΑΛ: Άλλοι με τη Φώφη, άλλοι με τον Αλέξη και άλλοι με τον Κυριάκο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: