Συνέδριο για τον σύγχρονο Φιλελληνισμό στη Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της




Ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με θέμα «Όψεις του σύγχρονου Φιλελληνισμού στη Ευρώπη».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019, εντασσόμενο στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Δεκαπέντε Έλληνες και αλλοδαποί επιστήμονες πρόκειται να αποτυπώσουν με τις εισηγήσεις τους την έννοια και το περιεχόμενο του σύγχρονου Φιλελληνισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η αναζήτηση ενός σύγχρονου Φιλελληνισμού, εξάλλου, αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική επιλογή προκειμένου ο απανταχού Ελληνισμός να προωθήσει αποτελεσματικότερα τα εθνικά του Δίκαια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ. Βασίλειος Ν. Πάππας, αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και στους Συνέδρους αλλά και όσους εργάσθηκαν για την υλοποίηση του Συνεδρίου, υποστήριξε:

«Ο Φιλελληνισμός ως αυτοτελές, ιδιαίτερο κίνημα εντατικοποιήθηκε, κατά τους νεότερους χρόνους, στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα. Ο αγώνας ενός μικρού αλλά περήφανου έθνους εναντίον ενός δεσποτικού δυνάστη, των Οθωμανών, συγκίνησε και κινητοποίησε εκατοντάδες επαναστατικά, φιλελεύθερα και ρομαντικά πνεύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έτσι, αμέσως μόλις ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση πολλοί από αυτούς ήρθαν για να βοηθήσουν στον ξεσηκωμό του Γένους. Πολλοί μάλιστα το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Το ρεύμα του Φιλελληνισμού συνεχίσθηκε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του 19ου αλλά και του 20ου αιώνα. Το εντοπίζουμε τόσο στο ζήτημα της Κρήτης όσο και κυρίως στο ζήτημα της Μακεδονίας, όταν εκατοντάδες Φιλέλληνες ύψωσαν τη φωνή τους δίπλα στους Έλληνες που αγωνίζονταν για να απαράγραπτα Δίκαια του Ελληνισμού στην ιερή γη της Μακεδονίας. Αλλά και στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι Φιλέλληνες προσέτρεξαν και πάλι για να συνδράμουν τους Έλληνες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Το ίδιο συνέβη και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 όταν ο αγώνας των Ελλήνων ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό εντυπωσίασε την ανθρωπότητα. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, πιστή στις καταστατικές αρχές και αξίες της, τιμά τον Μακεδονικό Ελληνισμό, τιμά τον απανταχού Ελληνισμό στο πρόσωπο των εκατοντάδων Φιλελλήνων που διαχρονικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας».

Στο Συνέδριο πρόκειται, επίσης, να τιμηθούν δύο σημαντικές προσωπικότητες που τιμούν τον Ελληνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Φιλέλληνας, πρώην Πρύτανης και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, κ. Michael John Osborne και ο Διευθυντής του «Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών» Καθηγητής κ. Αναστάσιος Μυρ. Τάμης.

Συνάντηση Φωτίου-Κάνον στην Ιρλανδία: Στο επίκεντρο Κυπριακό και θέματα διασποράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: