Συνέδριο Αποδήμων: Οι Έλληνες Κύπριοι της διασποράς απαξιώνουν την ελληνική γλώσσα

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των Κυπρίων αποδήμων στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία. ΓΤΠ – Χ. Αβρααμίδης




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Το Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, στα τέλη Αυγούστου, στη Λευκωσία. Έλληνες Κύπριοι απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται (με δικά τους έξοδα) για να ανταλλάξουν ιδέες και να καταθέσουν απόψεις που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε μια σωστή λύση στο Κυπριακό και δευτερευόντως να βοηθήσουν στην επίλυση διαφόρων σοβαρών προβλημάτων που τους απασχολούν.

Γίνονται ακόμη συζητήσεις και υποβάλλονται προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους επαναπατρισθέντες στην πατρώα γη.

Στο Συνέδριο αυτό συμμετέχουν σύνεδροι και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, η οποία δεν είναι ένας ξένος τόπος για τους Έλληνες Κυπρίους, αλλά η μητέρα πατρίδα τους. Αυτό τόνισε στην προσφώνηση του στο Συνέδριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος έζησε και ο ίδιος πολλά χρόνια ξενιτεμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  • Το Συνέδριο των Κυπρίων της διασποράς χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζεται. Αισθητή είναι τα τελευταία χρόνια η απουσία από αυτό του Αρχιεπισκόπου (έστω ενός Μητροπολίτη εκπροσώπου του), το χαιρετισμό του οποίου φέτος διάβασε ένα κατώτερο στέλεχος της Κυπριακής εκκλησίας (παλαιότερα ο Αρχιεπίσκοπους δεχόταν τους αποδήμους και στην Αρχιεπισκοπή και αντάλλασσε απόψεις μαζί τους). Η ηγεσία της Εκκλησίας, κατά τα φαινόμενα, θεωρεί ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο έχασε το νόημα και την ουσία του.

Σημειώνω ακόμη τα δικαιολογημένα παράπονα για την απουσία από το Συνέδριο εκπρόσωπων των Συλλόγων των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και των προσφύγων. Και είναι απορίας άξιον, πως μπορεί να γίνει αγώνας επιστροφής στη κατεχόμενη γη μας, όταν δεν αφουγκραζόμαστε τη φωνή (καθόλου παράξενο κάποιοι να την θεωρούν και ενοχλητική) των άμεσα ενδιαφερόμενων!

Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου υπήρξε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος, η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κα Judith G. Garber, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. René Troccaz, o Πρέσβης του Ισραήλ κ. Shmuel Revel και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Lillie.

  • Όλοι τους ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί και σχετικά δίκαιοι στις αναφορές και τις διατυπώσεις τους, πλην του άγγλου Ύπατου Αρμοστή ο οποίος παρουσιάστηκε εξαιρετικά αλαζόνας και προκλητικός. παραχαράσσοντας και διαστρεβλώνοντας την ιστορία του τόπου μας, φέρνοντας την στα μέτρα τα δικά του και της χώρας του, χωρίς να πάρει απάντηση! Μεγάλη προσβολή μέσα στο ίδιο το σπίτι μας! Και δυστυχώς κανένας (κυρίως από το προεδρείο) δεν πήρε το λόγο για να βάλει στη θέση του τον εριστικότατο Άγγλο διπλωμάτη!

Έγινε ακόμη ενημέρωση για θέματα αμυντικής διπλωματίας από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Ηλία Λεοντάρη, σε κλειστή συνεδρία, καθώς και συζήτηση του θέματος της ισλαμοποίησης και αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ήταν σίγουρα μια φιλότιμη προσπάθεια ανάδειξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, αλλά η αλήθεια είναι, πως εμείς, συνήθως, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα…

Η ενημέρωση των συνέδρων, σε κλειστή συνεδρία, από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου (ο οποίος κατόπιν αξίωσης ή καλύτερα προσταγής μερικών αποδήμων από την Αγγλία, μίλησε στην αγγλική γλώσσα, όπως έκαναν και άλλοι πολλοί δυστυχώς, ενώπιον ελληνικού ακροατηρίου), απλώς συμπλήρωσε το πρόγραμμα! Τίποτε το διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε δεν ακούσαμε.

  • Το πιο σοβαρό ζήτημα, όμως, που κάθε φορά γίνεται όλο και σοβαρότερο, είναι η περιθωριοποίηση της γλώσσας μας. Κανενός δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του για αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.  Άνθρωποι που όφειλαν να είναι θεματοφύλακες της ελληνικής γλώσσας μετατρέπονται σε δολοφόνους της. Με το πρόσχημα ότι αυτό βολεύει την νεολαία μας! Υποταγή χωρίς όρια! Βάζουμε οι ίδιοι στο περιθώριο ότι μας χαρακτηρίζει: δηλαδή τη γλώσσα μας που μαζί με τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμα, τον κοινό τόπο και  τον πολιτισμό συνθέτουν τα χαρακτηριστικά του Έλληνα.

Για όσους ενδεχομένως το αγνοούν, επισημαίνεται ότι το Άρθρο 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την γλώσσα ορίζει ότι: «Την ελληνικήν κοινότητα αποτελούσιν άπαντες οι πολίται της Δημοκρατίας, οίτινες είναι ελληνικής καταγωγής και έχουσι ως μητρικήν γλώσσαν την ελληνικήν ή μετέχουσι των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων ή ανήκουσιν εις την Ελληνικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν….».

Τελεία και παύλα!

  • Όσοι επικαλούνται τη μη γνώση της ελληνικής γλώσσας (κυρίως οι νέοι) να θυμίσω ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει λύσει το πρόβλημα της γλώσσας με τα αυτόματα συστήματα μετάφρασης που υπάρχουν και λειτουργούν άψογα στον χώρο των συνεδριάσεων. Και είναι εντελώς απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αντί να γίνεται μετάφραση από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα να γίνεται ακριβώς το αντίθετο!

Η παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους για τους αιχμαλώτους του ’74, ήταν η καλύτερη στιγμή του Συνεδρίου!

Εύγε σε αυτούς που το σκέφτηκαν….

Υστερόγραφο 2: Σημειώνω τις ξεκάθαρες θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που είχαμε το Κεντρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (Π.ΟΜ.Α.Κ.) και της Παγκόσμιας Συντονικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (Π.Σ.Ε.Κ.Α.) στο γραφείο του, πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και κυρίως δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που δεν θα εξασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του… Τον πιστεύεις με ρώτησε κάποιος από δίπλα! Ας μην είμαστε εντελώς κακόπιστοι του απάντησα…

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Με τις γυναίκες της αντίστασης: Την Χαρίτα Μάντολες, την Ελένη Φωκά, την Ελένη Ευθυμίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: