Συγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος της Γερμανίας 80 χρόνια μετά τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στην ομιλία του στην Πολωνία. EPA, LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT




Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους Πολωνούς, θύματα της ναζιστικής επίθεσης που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια, ενώ ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την Ρωσία για «ιμπεριαλιστικές τάσεις».

Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ αναγνώρισε για μία ακόμη φορά την γερμανική ευθύνη για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτα, κατά την διάρκεια της τελετής στο Βιέλουν, στις 04.40 τα ξημερώματα, ακριβώς την ώρα που έπεσαν οι πρώτες γερμανικές βόμβες στην μικρή αυτή πόλη της Πολωνίας, και στην συνέχεια κατά την διάρκεια της διεθνούς τελετής στην Βαρσοβία.

«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, παρουσία του πολωνού ομολόγου του.

Η Πολωνία επλήγη σφοδρά από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας έξι εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίους. Ο πόλεμος άφησε 40 έως 60 εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι οι Γερμανοί που διέπραξαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Πολωνία. Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει, ότι η κυριαρχία του τρόμου των εθνικοσοσιαλιστών στην Ευρώπη είναι ένα περιθωριακό γεγονός στην γερμανική ιστορία, έχει την ευθύνη της κρίσης του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Ένα δίδαγμα

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έμοιαζε να αναφέρεται στην γερμανική ακροδεξιά, ένας από τους ηγέτες της οποίας, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει δηλώσει ότι τα χρόνια του Γ’ Ράιχ δεν είναι παρά μια κουτσουλιά στην γερμανική ένδοξη χιλιετία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο Βιέλουν.

Λίγες ώρες αργότερα, εκφωνώντας την ομιλία του στην Βαρσοβία, ενώπιον δεκάδων ξένων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο Αντρέι Ντούντα τους κάλεσε να αντλήσουν από το δράμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα δίδαγμα για τις σημερινές τους ευθύνες.

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε, και στην Ευρώπη, την επιστροφή ιμπεριαλιστικών τάσεων, προσπάθειες για την μεταβολή συνόρων δια της βίας, επιθέσεις εναντίον κρατών, αρπαγή εδαφών, καθυπόταξη πολιτών», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα χωρίς καμία στιγμή να προφέρει το όνομα της Ρωσίας, αλλά αναφερόμενος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014.

«Το να κλείνεις τα μάτια δεν είναι καλή συνταγή για την διατήρηση της ειρήνης. Είναι μία καλή μέθοδος για να ενθαρρύνεις επιθετικές προσωπικότητες, για να δώσεις ντε φάκτο το πράσινο φως για νέες επιθέσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, έγραψε στο Twitter: «80 χρόνια μετά την εισβολή του ναζιστικού στρατού στην Πολωνία, ας θυμηθούμε την έκρηξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου που ρήμαξε την Ευρώπη. Η μάχη για την ειρήνη και τις αξίες μας δεσμεύει περισσότερο από ποτέ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ που ακύρωσε την επίσκεψή του στην Πολωνία λόγω του τυφώνα Dorian έγραψε στο Twitter: «Θέλω απλώς να συγχαρώ την Πολωνία. Είναι μία χώρα σούπερ και άνθρωποι σούπερ. Εχουμε επίσης πολλούς Πολωνούς στην χώρα μας. Αγαπούμε τους Πολωνούς φίλους μας και θα πάω εκεί σύντομα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: ανταλλαγή πυρών Χεζμπολάχ και Τελ Αβίβ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: