STOP στο κάπνισμα στο κέντρο της Βενετίας επιβάλει ο δήμαρχος: Τέλος η βέσπα στη Γένοβα

File photo: Τρόπους για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού αναζητεί η Βενετία , που θα θεσπίσει εισιτήριο εισόδου για τους επισκέπτες της. EPA, ANDREA MEROLA




Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουΐτζι Μπρουνιάρο φαίνεται αποφασισμένος να απαγορεύσει

«αυστηρώς το κάπνισμα στο κέντρο της Βενετίας και θα διανέμονται σακούλες για να μην πετάνε οι καπνιστές τα αποτσίγαρα στο έδαφος».

Η ιδέα έλαμψε στο μυαλό του δημάρχου κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα οι δρόμοι είναι τελείως απαλλαγμένοι από τσιγάρα και καπνικά προϊόντα και για να καπνίσει κανείς θα πρέπει να μεταβεί σε ειδικά «σημεία καπνίσματος».

Πλέον, ο Μπρουνιάρο προτείνει την εισαγωγή του μέτρου και στην πόλη της «Γαληνοτάτης», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο δημάρχων, που φιλοξενήθηκε στο Παλάτι των Δόγηδων της πόλης και το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την ασφάλεια.

Η πρόταση του δημάρχου περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος «σε ευαίσθητες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Ριάλτο, όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, ιδίως τουριστών». Θα υπάρχουν σημεία για τους καπνιστές, αλλά κατά τρόπον να μη θίγεται η υγεία (η δική τους και των άλλων), αλλά να επιδεικνύεται και σεβασμός στην ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης. Ο δήμος σκέπτεται να παρέχει ειδικές σακούλες, ή ακόμη και ειδικά φορητά τασάκια-σουβενίρ (όταν βρεθεί ο κατάλληλος χορηγός) στους επισκέπτες και τους πολίτες του για να μην πετούν τα αποτσίγαρα στον δρόμο, καθώς μία ‘γόπα’ χρειάζεται έως και πέντε χρόνια για να αποσυντεθεί.

Η νέα απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και την «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». «Ακόμη κι η απαγόρευση του καπνίσματος συμβάλλει στο να μείνει καθαρή η Βενετία. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους, αλλά και στον εαυτό μας», δηλώνει ο Μπρουνιάρο που κι ο ίδιος είναι καπνιστής και πρέπει πλέον να δίνει το καλό παράδειγμα. «Κι εγώ καπνίζω το πούρο μου, όμως προσπαθώ να το αποφύγω όταν βρίσκονται γύρω μου πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σε ανοικτό χώρο», τονίζει.

“Έξωση” στη Βέσπα από το κέντρο της Γένοβας έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή
Το όνομά αυτού: «διάταγμα αντι-Βέσπα» (Vespa). Και μόνο από αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής, πολιτικής πρώτιστα και κατόπιν περιβαλλοντικής διάστασης της επανάστασης ενώπιον της οποίας οποία βρίσκεται η πόλη της Γένοβας.

Όμως για τον δήμαρχο της πόλης Μάρκο Μπούτσι δεν χωρούν οπισθοχωρήσεις, το διάταγμα είναι έτοιμο και αναμένεται μόνο η έγκρισή του εντός της εβδομάδος από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαγορευθεί η είσοδος σε κάποια μέρη της πόλης σε αυτοκίνητα και δίκυκλα που θεωρούνται ρυπογόνα.

Και σε άλλες πολλές ιταλικές πόλεις –περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Ρώμης– υπάρχουν από καιρό απαγορεύσεις για είσοδο στο κέντρο οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, όμως μόνο στη Γένοβα τα μέτρα αυτά έχουν λάβει χαρακτήρα «σταυροφορίας» κατά του θρυλικού δικύκλου. Είναι όμως δεδομένο πως το θρυλικό ‘σκούτερ’ της Piaggio είναι το μόνο δίκυκλο του οποίου εξακολουθούν -και μάλιστα φανατικά- να κυκλοφορούν παλιά και vintage μοντέλα χωρίς “καθαρή” τεχνολογία.

«Στοπ» λοιπόν στη Βέσπα οριστικά από τη Γένοβα, που κατά τ’ άλλα είναι μία πόλη που ευνοεί την κυκλοφορία μόνο δικύκλων στο κέντρο της. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει την οργή των ζηλωτών του κλασικού δικύκλου, όπως είχε προκαλέσει μήνι και το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου των οχημάτων στο κέντρο της Γένοβας, πριν τρία χρόνια και του οποίου τροποποίηση συζητείται ακόμη.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος αναγγέλλει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κι αυτοκινήτων, ανακοινώνοντας την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρηματοδότηση όσων θέλουν να αποκτήσουν μέσα «πράσινης τεχνολογίας».

Αλλά και η ίδια η Βέσπα, όρα Piaggio, εξόν από τα μοντέλα με ειδικούς αντιρυπογόνους καταλύτες, διαθέτει στην αγορά και ένα ηλεκτρικό μοντέλο του θρυλικού δικύκλου, που από τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει στην αγορά. ΄Όμως αρκεί αυτό για να καταλαγιάσει την αγανάκτηση των οδηγών της Βέσπας; Η αγάπη -ιδίως των Ιταλών–για το κάθε συλλεκτικό κομμάτι αυτής της μοτοσικλέτας-σύμβολο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί…

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά, αλλά με 15 δισ. δολάρια σε 4 μήνες, θέλει η Τεχεράνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: