Stop στο Brexit υπόσχονται οι Φιλελεύθεροι: Νέο παζάρι Τζόνσον με Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο

File photo: Βρετανοί πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργήσει στη Μεγάλη Βρετανία η αλλαγή στάσης των Φιλελεύθερων που υπόσχονται να σταματήσουν αμέσως το brexit σε περίπτωση που θα αποκτήσουν κυβερνητική εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις του φέρνουν δεύτερο κόμμα 8 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την υπόλοιπη διαπραγματευτική ομάδα, εμμένοντας στη δέσμευσή του ότι το brexit θα γίνει έτσι κι αλλιώς στις 31 Οκτωβρίου 2019. Την ίδια ώρα που το Κοινοβούλιο, στο οποίο πλέον δεν έχει την πλειοψηφία και το έχει κλείσει ως τις 15 Οκτωβρίου έχει ψηφίσει νόμο για παράταση των συζητήσεων έως τις 31 Ιανουαρίου 20120.

Έτσι, έξι εβδομάδες πριν το διαζύγιο με την ΕΕ ο Τζόνσον θα γευματίσει σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές που αντιμετωπίζουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις του και εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία.

Ο Τζόνσον ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συμμετάσχει στη συνάντηση.

Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» για το θέμα του “backstop” για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», έναν υπερήρωα των κόμιξ, τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι «αναμένουν» συγκεκριμένες προτάσεις και δηλώνουν «λίγο αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία.

«Τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής», δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας τις τελευταίες συναντήσεις εργασίες μεταξύ του συμβούλου του Τζόνσον, του Ντέιβιντ Φροστ, και της ομάδας του Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

«Πολύ αυστηρή απόφαση»

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι αισιόδοξος» αφού ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία και «εξακολουθεί να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις», έκανε γνωστό το περιβάλλον του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Λονδίνο, ανέβασε τους τόνους. Θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πολύ αυστηρή πρόταση με την οποία απαιτεί τη διατήρηση του backstop προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τζόνσον.

«Αν υπάρξει διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει την πλήρη ευθύνη και θα πρέπει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις αυτές», απείλησε.

Ο Μπαρνιέ και ο «Απίθανος Χαλκ» Τζόνσον

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τι θέλουν και ενωμένοι εμμένουν στις θέσεις τους. Αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωρίζει τι ρισκάρει σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά οποιαδήποτε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση της Βρετανίας, όμως ακόμη περιμένουμε», σχολίασε ο Μπαρνιέ.

«Όσο περισσότερο θυμώνει ο Απίθανος Χαλκ, τόσο πιο δυνατός γίνεται και καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του», προειδοποίησε ο Τζόνσον. «Το Brexit είναι ένα μάθημα υπομονής και αποφασιστικότητας», του απάντησε χωρίς αστεϊσμούς ο Μπαρνιέ.

«Ασχοληθήκαμε πολύ καιρό με αυτό το θέμα», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε σίγουρα το κοινοβούλιο θα έχει όλο τον χρόνο να την εξετάσει και να την εγκρίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου», συνέχισε. «Όμως να είστε βέβαιοι ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως» από την ΕΕ.

Άρθρο του Τζόνσον

«Αν κατορθώσουμε να σημειώσουμε ικανοποιητική πρόοδο μέσα τις επόμενες μέρες, σκοπεύω να πάω σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσω μια συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης (English Channel) και στις δύο πλευρές των συνόρων στην Ιρλανδία», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Στο άρθρο του, ο Τζόνσον επέκρινε το Κοινοβούλιο ότι παρεμπόδισε τις διαπραγματεύσεις του ψηφίζοντας τον νόμο. «Οι συνέπειες αυτού του νόμου είναι απολύτως αντίθετες με τα βρετανικά συμφέροντα – επειδή έδωσε τουλάχιστον την εντύπωση στους εταίρους μας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον ούτε πλήρως σε θέση, ούτε αποφασισμένο να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου». «Εφόσον αυτή η εντύπωση έχει δοθεί, είναι λανθασμένη», κατέληξε.

Φιλελεύθεροι: Τέλος στο brexit

Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σκλήρυναν τη στάση τους εναντίον του Brexit, υιοθετώντας επισήμως ως πολιτική γραμμή την ακύρωσή του, στην περίπτωση που καταφέρουν να κερδίσουν την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα έχει μόλις 18 έδρες (σε σύνολο 650) στη Βουλή των Κοινοτήτων όμως παρουσιάζεται ως το μοναδικό κόμμα που ζητά να “σταματήσει το Brexit”, ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους μεταξύ των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Από την ίδρυσή του, το 1988, το κόμμα δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία. Συγκυβέρνησε όμως για πέντε χρόνια (2010-15) με τους Συντηρητικούς.

Στο συνέδριό τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υιοθέτησαν επισήμως την πολιτική της ανάκλησης του “Άρθρου 50”, κάτι που θα σήμαινε την ακύρωση του Brexit. Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικαλέστηκε αυτό το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Μάρτιο του 2017, “ενημερώνοντας” κατ’ αυτόν τον τρόπο τις Βρυξέλλες για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν έχουν κερδίσει ποτέ περισσότερες από 62 έδρες σε βουλευτικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ μακρινή η πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον η ηγέτιδα του κόμματος, η Τζο Σουίνσον. Νωρίτερα, η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ καμίας συμφωνίας για Brexit στη βουλή προσθέτοντας ότι προτεραιότητά της είναι να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

“Είμαι πολύ σαφής στο ότι δεν θεωρώ καλή καμία συμφωνία για Brexit. Θεωρώ ότι κάθε μορφής Brexit, είτε του βάλεις μπλε είτε κόκκινη κορδέλα, είναι κακή για την χώρα μας και δεν πρόκειται να υποστηρίξω το Brexit”, δήλωσε στο BBC ερωτηθείσα αν το κόμμα της θα απορρίψει όποια συμφωνία τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 21%, 8 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: