Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Άμυνας με Ζαχαράκη και Κουμουτσάκο

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο και την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕ




Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και την Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Οι Υπουργοί περιηγήθηκαν στην προσωπική συλλογή του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Κώστα Γκιουλέκα, η οποία περιλαμβάνει κειμήλια και ντοκουμέντα από την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το Έπος του 1940 – 1941 και την Κατοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να δει μεταξύ άλλων τη διάτρητη από την σφαίρα διαταγή που σκότωσε τον ήρωα Λοχαγό Γεώργιο Μιχαλάκη, ο οποίος την συνέταξε και την έφερε μαζί του, τις στολές του Αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, και άλλων πρωταγωνιστών του 1940, όπως του Βάσου Βραχνού, του Νίκου Παπαϊωάννου, του Γιώργου Διαμαντόπουλου, του Σωκράτη Δημάρατου και άλλων.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τη ζωντανή μετάδοση της εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων «Με Αρετή και Τόλμη» που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση μέσα από το Περίπτερο 1 της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τους συντελεστές της εκπομπής για την άψογη παρουσία που έκαναν σχετικώς με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη ΔΕΘ, τη σφαιρική κάλυψη του επιχειρησιακού και κοινωνικού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την προαγωγή του μηνύματος «Μαζί Πάντα». Η εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά ζωντανά στην ιστορία της και έτυχε ιδιαίτερης απήχησης από το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και από τους πολίτες.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του ενημερωτικού εργαστηρίου με τίτλο «ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» που πραγματοποιήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Περιπτέρου 1, επισκέφθηκε ξανά τα στρατιωτικά υποπερίπτερα και περιηγήθηκε στα περίπτερα των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο ενημερωτικό εργαστήριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τις εργασίες του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συνεργειών, συμπράξεων και ενίσχυσης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Στράτος Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, σε ένα χρόνο θα προκύψουν τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα. Τόνισε μάλιστα ότι η διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη βιομηχανία αποτελεί πρόκριμα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας στο ΥΠΕΘΑ Ταξίαρχος (Μ) κ. Πέτρος Κυριαφίνης παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, όσον αφορά στη διοικητική υποστήριξη και στο θεσμικό πλαίσιο συμπράξεων και παραγωγής αμυντικών υλικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης τάχθηκε υπέρ της σωστής επικοινωνίας και σύμπραξης ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες, να καθοριστεί η στρατηγική και να επιτευχθούν οι στόχοι στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας.

Υπέρ μιας συγκριτικής αξιολόγησης στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σύμπραξη ΑΕΙ – Βιομηχανίας – Άμυνας σε ένα χρόνο από τώρα τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κ. Αναστάσιος Ροζολής, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει το μύθευμα πως η Ελλάδα «δεν παράγει».

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος παρουσίασε την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικής κατασκευής UAV και διατύπωσε ως προϋπόθεση την τοποθέτηση του καταλλήλου στελεχιακού δυναμικού στις κατάλληλες θέσεις, στη βιομηχανία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα.

Δείτε την εκπομπή εδώ

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα [photo gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: