Στο ΕΔΑΔ η υπόθεση Ντεμιρτάς: Η δικαιοσύνη μέσο φίμωσης αντιπολίτευσης λένε υποστηρικτές

File Photo: Κούρδοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της σύλληψης των νομοθετών του HDP, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, DENIZ TOPRAK




Την εξέτασε σήμερα τη υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία για τρομοκρατική προπαγάνδα και έχει προφυλακισθεί εξέτασε σήμερα Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) , μια υπόθεση που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, είναι εμβληματική της εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την Άγκυρα για να φιμωθεί η αντιπολίτευση.

Οι 17 δικαστές του ΕΔΑΔ θα εκδώσουν την απόφασή τους μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η δίκη του Ντεμιρτάς στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου.

  • Πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του οποίου παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες, και βουλευτής από το 2007 έως το 2018, ο Ντεμιρτάς κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Ο Ντεμιρτάς προφυλακίσθηκε τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών.

«Η κυβέρνηση επιδίωκε έναν πολιτικό στόχο, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε το 2015», δήλωσε μία από τους συνηγόρους του, η Μπενάν Μολού, υπογραμμίζοντας πως «αμέσως μετά τις εκλογές (σ.σ.: τις βουλευτικές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το HDP έλαβε το 13% των ψήφων), ο Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης».

  • «Λένε πως λάμβανε οδηγίες από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όμως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.

«Καταδικάζει απρόθυμα τις πράξεις βίας και ταυτόχρονα καλεί σε αντίσταση με όλα τα δυνατά μέσα», απάντησε ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χατζί Αλί Ατσικγκιούλ.

Παρεμβαίνοντας ως τρίτο μέρος, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς περιέγραψε μια «κατάσταση στην οποία η προφυλάκιση καθίσταται εκ των πραγμάτων εργαλείο τιμωρίας» στην Τουρκία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από «κλίμα καταπίεσης που πλήττει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα του ενάγοντος».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

H Μέση Ανατολή είναι ο παράδεισος των drones: Ποιοι τα διαθέτουν και πού τα χρησιμοποιούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: