Στο νησί Σάντα Κρουζ ελπίζουν οι διασώστες: Ερευνούν για τυχόν επιζώντες του ναυαγίου [photos]

Το σκάφος Κονσέψιον φλέγεται στα ανοικτά του νησιού Σάντα Κρουζ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, Δευτέρα ,2 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, SANTA BARBARA COUNTY FIRE HANDOUT




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Έρευνες στις ακτές του νησιού Σάντα Κρουζ έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες διάσωσης στην Καλιφόρνια, με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποιους από τους επιβάτες του τουριστικού σκάφους Conception, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα και βυθίστηκε σε πολύ μικρή απόσταση από τη στεριά.

  • Συνολικά 39 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος αλλά μόνο πέντε, τα μέλη του πληρώματος, κατάφεραν να διαφύγουν. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά “το πλήρωμα ξύπνησε και πήγε στη γέφυρα, κατόπιν πήδηξαν στη θάλασσα”, είπε η πλοίαρχος της ακτοφυλακής Μόνικα Ρότσεστερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Όξναρντ.

Η Ρότσεστερ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν οι ναυτικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν τους επιβάτες.

Ένα σκάφος αναψυχής που βρισκόταν σε μικρή απόσταση περισυνέλεξε τους πέντε ναυαγούς. Το πλήρωμα είχε προλάβει πάντως να στείλει σήμερα κινδύνου στις αρχές. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου συνεργάζεται με τις αρχές, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.

Το Conception είχε ρίξει άγκυρα για τη νύχτα στα ανοιχτά του βραχώδους νησιού Σάντα Κρουζ, που αποτελεί μέρος του εθνικού δρυμού των Τσάνελ Άιλαντς.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το τουριστικό σκάφος στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας, βυθίστηκε την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν ακόμη να την κατασβέσουν, όπως έγινε γνωστό από την ακτοφυλακή.

  • Το Conception, ένα σκάφος μήκους 22 μέτρων που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για καταδύσεις, βρίσκεται πλέον σε βάθος 20 μέτρων και μόνο ένα τμήμα της πλώρης του διακρίνεται έξω από το νερό. Το πλοίο απέχει μόλις 20 μέτρα από την ακτή του νησιού Σάντα Κρουζ, στα ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα.

Συνολικά 39 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Τα πέντε μέλη του πληρώματος κατάφεραν να διαφύγουν με δικά τους μέσα και περισυνελέγησαν από ένα άλλο σκάφος, όχι όμως και οι επιβάτες που κοιμούνταν εκείνη την ώρα και πιθανότατα παγιδεύτηκαν.

Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν έναν ακριβή απολογισμό των θυμάτων. Προς το παρόν οι επιβάτες θεωρούνται “αγνοούμενοι”, ανέφερε η ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της ακτοφυλακής Άαρον Μπίμις, η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 03.15, τοπική ώρα (13.15 ώρα Ελλάδας) και οι υπηρεσίες διάσωσης ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου δεκαπέντε λεπτά αργότερα.

  • Η επιχείρηση διάσωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η περιοχή νωρίς τα ξημερώματα είχε καλυφθεί από πυκνή ομίχλη.

Το Conception είχε αποπλεύσει από τη Σάντα Μπάρμπαρα τα ξημερώματα στου Σαββάτου για εκδρομή στα γειτονικά νησιά, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες. Επρόκειτο να επιστρέψει στο λιμάνι σήμερα το απόγευμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στα ανοικτά της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν νεκροί ή όχι.

  • Και αυτό διότι σύμφωνα με ορισμένα ξένα πρακτορεία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον τριάντα, ενώ άλλα κάνουν λόγο μόνο για τραυματίες. Διφορούμενες είναι και οι πληροφορίες που προέρχονται από την Πυροσβεστική υπηρεσία της επαρχίας Βεντούρα, η οποία ομιλεί για 34 νεκρούς, τη στιγμή που η Ακτοφυλακή αρνείται να επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, στέλεχός της δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος στο σύνολό τους είναι 34.

Νωρίτερα, σε tweet της Ακτοφυλακής, αναφέρθηκε ότι ένα μέρος του πληρώματος διασώθηκε -ένας εξ αυτών με ελαφρά τραύματα- και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εκκένωση του πλοίου από τους υπόλοιπους επιβάτες.

 

 

 

 

Με πληροφορίες: Ethnos.gr, KTLA, MSNBC, VCFD PIO

Είχε απολυθεί λίγες ώρες πριν από το μακελειό ο μακελάρης του Τέξας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: