Στις 12 Δεκεμβρίου ορίστηκαν οι προεδρικές εκλογές Αλγερίας: Έκκληση για μαζική συμμετοχή

File Photo: Αλγερινοί διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και μεταφέρουν την εθνική σημαία της Αλγερίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Αλγέρι, Αλγερία. EPA, MOHAMED MESSARA




Στις 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αλγερία, ανακοίνωσε απόψε, βράδυ Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο μεταβατικός πρόεδρος Αμπντελκάντερ Μπενσαλά.

Οι μαζικές διαδηλώσεις, κάθε Παρασκευή, υποχρέωσαν τον βετεράνο πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί τον περασμένο Απρίλιο, αφήνοντας την Αλγερία σε συνταγματικό κενό.

  • Παρά την παραίτηση, οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης που στηρίζεται από τον στρατό.

Με βάση το Σύνταγμα της Αλγερίας, ο Μπενσαλά δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές.

  • Ο μεταβατικός πρόεδρος, που υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, κάλεσε τους ψηφοφόρους “να συμβάλλουν συλλογικά (…) στις 12 Δεκεμβρίου, στη διαμόρφωση της ιστορίας της χώρας και την επιλογή του νέου προέδρου”.

Οι προεδρικές εκλογές που είχαν οριστεί αρχικά για τις 4 Ιουλίου ακυρώθηκαν αφού είχαν υποβληθεί μόνο δύο υποψηφιότητες, που όμως απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
15/09/2019

Αιματηρή επίθεση με παγιδευμένο όχημα στη Συρία: Πάνω από 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: