Στη Βουλή η εξαγορά της Forthnet από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Να την πάρει η ΕΡΤ

File Photo: Άποψη της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ως τριπλή πρόκληση χαρακτήρισε την εξαγορά της δορυφορικής Nova από την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη Alter Ego ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής.

«Και αυτό γιατί δημοσιεύματα μιλούν για κούρεμα των δανείων 85%. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε το «Βήμα fm» και τον έκλεισε, αγόρασε «Τα Νέα» και έκανε απολύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε χαρακτηριστικά «προχωρήστε σε επιθετική αγορά της Nova μέσω της ΕΡΤ». Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα 44 βουλευτές είχαν πριν από μέρες κάνει επερώτηση στη Βουλή για την επικείμενη αγορά της Forthnet από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Και την Δευτέρα, με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστά τα τρία ερωτηματικά για την εξαγορά της Nova.

Με την πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Ego προκύπτουν τα εξής θέματα:

1. Σύγκρουση συμφερόντων – Έλεγχος χρηματοροών ανταγωνιστών

Μέσω του ομίλου Forthnet και των καναλιών της Nova, που έχουν τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των εντός έδρας των περισσότερων ομάδων της Super League, ο επίδοξος αγοραστής του ομίλου και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα αποκτήσει έλεγχο επί των χρηματοροών των ανταγωνιστών του.

Επί της ουσίας, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα ελέγχει και θα διαπραγματεύεται το ύψος των τηλεοπτικών συμβολαίων των ομάδων, για τις περισσότερες εκ των οποίων αυτά τα έσοδα αποτελούν το 80% ή 90% των συνολικών εσόδων τους. Θα καθορίζει, επίσης, το χρόνο πληρωμής των ομάδων, όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, και θα κρίνει ποιος από τους ανταγωνιστές του θα έχει επαρκές ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «υγεία» κάθε ΠΑΕ.

Μέσω της Nova μεταδίδονται οι εντός έδρας αγώνες των: ΑΕΚ, Λάρισας, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου, Πανιωνίου και ΟΦΗ, αλλά και των Παναθηναϊκού και Άρη, οι οποίοι –μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ- αποδεσμεύτηκαν από την ΕΡΤ.

Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτουν ζητήματα ως προς την ίση μεταχείριση των ομάδων και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αξιοπιστίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Β. Μαρινάκης, ελέγχει, διά του πρακτορείου διανομής Τύπου, Άργος, τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του, θέμα για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί σειρά ιδιοκτητών εφημερίδων. Το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου και την τιμολογιακή του πολιτική ήλεγχαν –μετά και από επιστολές των (πρώην υπουργών) Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Δ. Παπαδημητρίου, Λ. Κρέτσου- τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία παύτηκαν από τη ΝΔ το καλοκαίρι κατά παρέκκλιση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

2. Ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Οι διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού (νόμος 3959/2011) απαγορεύουν τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην εθνική αγορά ή σε ένα σημαντικό -σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών- τμήμα της, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση μιας δεσπόζουσας θέσης.

Απαγορεύεται δε πλήρως η καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης στο σύνολο ή μέρος της αγοράς της Ελληνικής Επικράτειας.

Τις ίδιες απαγορεύσεις θέτουν τα άρθρα 101 και 102 της Σύμβασης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διαπίστωση της δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης και της νόθευσης του ανταγωνισμού και μάλιστα σε περισσότερες της μίας αγορές, όπως είναι αυτές των μέσων Ενημέρωσης και του ποδοσφαίρου, αποτελεί ένα πραγματικό ζήτημα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι υποχρεωμένη να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

3. Κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία Alter Ego είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet Media A.E, γεγονός που έχει ήδη επιβεβαιώσει η τελευταία μέσω ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ειδησεογραφίας, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Το χρέος της Forthnet αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο μεγάλου μέρους των δανείων (85% κούρεμα) εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 9 δισ. ευρώ (από τα 37 δις ευρώ του αποθέματος) τις τράπεζες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, δημιουργεί μεγάλη εντύπωση.

Αφενός, οι πολίτες θα πληρώσουν εκ νέου τις επιλογές των τραπεζών. Αφετέρου, ενώ σε μια εταιρεία γίνεται ένα τόσο γενναίο «κούρεμα», χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως προς τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με έντονη γραφειοκρατία, αυστηρότητα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και διόγκωση των τοκοφόρων χρεών τους ως και την αδράνεια ή το οριστικό κλείσιμό τους.

ΕΡΤ και τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων της Super League

Η ΕΡΤ, με την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων επτά ΠΑΕ (ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, Άρης, ΑΠΣ Ατρόμητος Αθηνών, ΠΑΣ Λαμία, ΑΟ Ξάνθη, Παναθηναϊκός ΑΟ και Παναιτωλικός ΓΦΣ) επέτυχε:

• Τη διείσδυσή της σε μια σημαντική αγορά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία οι ΠΑΕ της Super League εκτιμάται ότι προσφέρουν, άμεσα ή έμμεσα, 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας.

• Αύξηση της τηλεθέασής της, κυρίως στο νεανικό και ανδρικό κοινό. Σε πολλές μεταδόσεις το τηλεμερίδιο έφτασε ή ξεπέρασε το 30%.

• Αύξηση των διαφημιστικών της εσόδων (από 6,6 εκατ. ευρώ το 2016 σε 11 εκατ. ευρώ το 2018).

• Πέτυχε τη διασφάλιση καταβολής φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο.

Από τα χρήματα που διαθέτει η ΕΡΤ στις ομάδες μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων, ένα ποσοστό, περίπου στο 70%, επιστρέφει άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, διαφημίσεις), εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τήρηση της νομιμότητας ως προς τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ΠΑΕ.
Επίσης, διασφάλισε ότι μέρος των χρημάτων που δίνει στις ΠΑΕ επιστρέφει, σύμφωνα με τη νομοθεσία στα δημόσια ταμεία, αφού δε χρησιμοποιεί μεθόδους όπως αυτή της χορηγίας ώστε να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία.

Ενδιαφέροντα σημεία:

• Εφόσον η ΝΔ θέλει να εξορθολογίσει τα δημόσια ταμεία, κόβοντας τα χρήματα που δίνει η ΕΡΤ στις ΠΑΕ για τα τηλεοπτικά, ας απαντήσει γιατί παράλληλα με αυτή της την προσπάθεια, εξήγγειλε τη μείωση της φορολογίας στις ΠΑΕ από το 45% στο 22%. Πόσα είναι τα χρήματα που θα χάσουν τα δημόσια ταμεία από αυτή τη μείωση;

• Με βάση τα νέα συμβόλαια των Παναθηναϊκού και Άρη με τη Nova, αποδεικνύεται πως τα συμβόλαια που είχαν οι ομάδες με την ΕΡΤ ήταν εντός οικονομικής πραγματικότητας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στην τηλεοπτική οικογένεια του OPEN TV η Μαρία Μπακοδήμου με νέο καθημερινό παιγνίδι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: