Στη μαύρη αγορά τα καπάκια από τα βάζα στην Τουρκία: Και κύμα κλοπών στα μαγαζιά

Γυάλινα βάζα αποθήκευσης τροφίμων. Φωτογραφία via unsplash.com Bárbara Montavon




Ένα περίεργο φαινόμενο σαρώνει τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Η μανία για τα μεταλικά καπάκια που μπαίνουν στα γυάλινα βάζα αποθήκευσης τροφίμων.

Εκ πρώτης όψεως ακούγεται παράδοξο και παράλογο, αλλά όλα έχουν τη λογική τους εξήγηση. Στην περίπτωση αυτή είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και ο φόβος της υποτίμησης της λίρας και των συνεχών ανατιμήσεων λόγω του πληθωρισμού.

Η ύφεση που τόσο θέλει να ξορκίσει αλλά δεν μπορεί ο Ερντογάν και λόγω της οποίας έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού ανακαλύπτοντας παντού εχθρούς και προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις, είναι εδώ.

Και όπως υποστηρίζει το Bloomberg, μία πραγματική απόδειξη της ύφεσης που μαστίζει την Τουρκία είναι τα καπάκια από τα γυάλινα βάζα.

Από τη μια έχουν βγει στη μαύρη αγορά και από την άλλη όπου τα βρίσκουν τα κλέβουν. Και τι τα κάνουν;

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ οι Τούρκοι προετοιμάζονται για χειμώνα. Τότε οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Αύγουστο και Σεπτέμβριο είναι παραδοσιακά χαμηλότερες, κυρίως στα νωπά προϊόντα. Όταν μάλιστα τον Απρίλιο του 2019 ο πληθωρισμός είχε φτάσει στα φρούτα και στα λαχανικά στο 73% σε ετήσια βάση.

Έτσι, πολλοί μαγειρεύουν σάλτσες και φτιάχνουν τουρσιά από νωπά προϊόντα αλλά χρειάζονται τα καπάκια για να κλείνουν τα βάζα.

Υπάρχει μαύρη αγορά στα καπάκια λένε εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ του Gungoren, ενός μικρού λαϊκού προαστίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κατοικούν πολλοί εργάτες.

Πουλάμε 5.000 την ημέρα, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που κλέβουν καπάκια από τα βάζα.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι είναι ασήμαντες κλοπές, ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι Τούρκοι δεν μπορούν να μην τις κάνουν. Τα καπάκια έχουν γίνει δυσεύρετα και αρκετοί αναγκάζονται να τα κλέψουν μόλις τα δουν μπροστά τους.

«Έχουν γίνει αντικείμενο πώλησης στη μαύρη αγορά», δήλωσε ο Μπιαλάλ Ονάρ, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στο Gungoren.

Στο ερώτημα όμως γιατί τα κλέβουν, το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια εποχή που αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα, οι Τούρκοι έχουν στραφεί στην παραδοσιακή κονσερβοποιία στο σπίτι τους προκειμένου να αποθηκεύσουν τη συγκομιδή των αγαθών του καλοκαιριού. Επομένως για να έχουν λαχανικά και φρούτα για τους χειμερινούς μήνες αναγκάζονται να τα κονσερβοποιήσουν, για αυτό και χρειάζονται τα καπάκια από τα βάζα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν φυλάξει τα βάζα αλλά έχουν πετάξει τα καπάκια.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν το χειμώνα, οπότε λαμβάνουν προφυλάξεις», δήλωσε ο Ιμπραήμ Μπιλιτζί, ιδιοκτήτης καταστήματος με οικονομικά προϊόντα και τονίζει: «κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Πάντως η τιμή των καπακιών έχει διπλασιαστεί από πέρυσι και έχει φτάσει στα 12 σέντς.

Με πληροφορίες από Bloomberg / Καθημερινή

Τι γίνεται στην Αίγυπτο: Επέμβαση της αστυνομίας εναντίον αντιπάλων του Σίσι στο Σουέζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: