Στη δημοσιότητα η απόρρητη συνομιλία Τραμπ-Ζελένσκι:Τι είπαν οι δύο ηγέτες για Μπάιντεν [pdf]

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο East Room του Λευκού Οίκου. EPA, Ron Sachs, POOL




Στη δημοσιότητα δόθηκε η επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή την οποία οι Δημοκρατικοί, μέσω της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησαν διαδικασίες για έρευνα με στόχο την παραπομπή και την καθαίρεσή του από το αξίωμα. Συγκεκριμένα, καταλογίζουν στο Τραμπ ότι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο Ζελένσκι άσκησε πιέσεις, προκειμένου να δυσφημήσει τον γιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία έφερε στο φως το απόρρητο έγγραφο, ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, και, μάλιστα, πριν η Πελόζι ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου.

  • Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνομιλίας, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να συνεργαστεί με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και να ερευνήσει τη συμπεριφορά του πρώην αντιπροέδρου Μπάιντεν. Προσφέρθηκε δε να συναντηθεί με τον ξένο ηγέτη στο Λευκό Οίκο, αφού του υποσχέθηκε ότι θα διεξάγει την εν λόγω έρευνα.

Το ζήτημα -μαζί με άλλες συνομιλίες στις 25 του περασμένου Ιουλίου- απασχόλησε τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ με τον γενικό διευθυντή τους να το θεωρεί πιθανή παραβίαση του νόμου για την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Στα τέλη Αυγούστου, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών μετέφεραν το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως πιθανό έγκλημα, ωστόσο οι εισαγγελείς κατέληξαν, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν συνιστά παράνομη συμπεριφορά.

Εντούτοις, οι αποκαλύψεις της διοίκησης έχουν… “απορροφήσει ενέργεια” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τον Λευκό Οίκο να προσπαθεί τώρα να εκτονώσει την κατάσταση, προσφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες για την συνομιλία του προέδρου Τραμπ.

  • Εξάλλου, πηγές του Λευκού Οίκου υπογραμμίζουν ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας ουδεμία σχέση έχει με το αίτημα για έρευνα κατά του υιού Μπάιντεν σε αντάλλαγμα με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναφέρουν, όταν ο πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι έσπευσε να τον ευχαριστήσει για τις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η δημοσιοποίηση, αναφέρει η Washington Post, του αντιγράφου της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών προκάλεσε επισταμένες συζητήσεις για την αντιμετώπιση των κατηγοριών από το περιβάλλον Τραμπ. Υπό το βάρος των δημοσιευμάτων και της πίεσης των Δημοκρατικών για παραπομπή του προέδρου, η Εισαγγελία αρνήθηκε να διερευνήσει -για μία ακόμα φορά- εάν ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα.

Όσο για το τηλεφώνημα, μάλλον δείχνει μία διαφορετική… πραγματικότητα, καθώς ξεκινά με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και τον Τραμπ να συγχαίρει τον Ζέλενσκι για την εκλογική του νίκη.

  • Εξελίσσεται όμως γρήγορα σε μία ακατάπαυστη συνωμοσιολογία από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος φαίνεται να υπονοεί η Ουκρανία έχει πρόσβαση στην ιδιωτική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον -με τον server της να βρίσκεται εγκατεστημένος εκεί- και να εκφράζει τη βεβαιότητα από εκεί ξεκίνησε και η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την WP, ζητά επανειλημμένα από τον Ζελένσκι να συνεργαστεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ή τον προσωπικό δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος είχε πιέσει αξιωματούχους της Ουκρανίας για μια έρευνα του Μπάιντεν.

“Θέλω να λύσω το ζήτημα” φέρεται να δηλώνει ο πρόεδρος Τραμπ, και ζητά από τον Ζελένσκι να μιλήσει σχετικά ο ίδιος ή οι συνεργάτες του με τον υπουργό Μπαρ.

  • Σχετικά με τον υιό Μπάιντεν, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρει ότι “γίνεται πολλή συζήτηση, ότι ο Μπάιντεν διέκοψε την δίωξη και ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν να μάθουν. Οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Μπαρ θα είναι θαυμάσιο […] Ο Μπάιντεν διατυμπανίζει ότι συταμάτησε την δίωξη  “Υπάρχει πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να το μάθουν, οπότε οτιδήποτε μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα είναι θαυμάσιος. Ο Μπάιντεν πήγε να κοροϊδεύει ότι σταμάτησε τη δίωξη, οπότε εάν μπορείς κοίταξέ το… Ακούγεται φρικτό για μένα”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι τόνισε ότι “ο υποψήφιός του για τη θέση του εισαγγελέα” θα εξετάσει την κατάσταση με έμφαση στην εταιρεία που υπέδειξε ο Τραμπ για το θέμα”.

Επίσης, ο Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας για τον εντοπισμό του server της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής για τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκε (hacking) από τις ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες λίγο διάστημα πριν τις εκλογές του 2016.

Διαβάστε το ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Πηγή: Washington Post

Μόνο ο γιος μου με πιέζει, απαντά ο Ζελένσκι για πιέσεις Τραμπ στο περιβόητο τηλεφώνημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: