Σκληρές πικρές αλήθειες: Υπεράσπιση των ατομικών μου δικαιωμάτων και του Φιλελευθερισμού

File Photo: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (Δ). EPA, CLEMENS BILAN




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα κάτωθι είναι μεν διάσπαρτες σκέψεις αλλά ίσως αποτελούν τροφή για σκέψη για όσες αναγνώστριες και αναγνώστες το επιθυμούν.

  1. Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η Σουηδία θα φορολογήσει τις τράπεζές της για να χρηματοδοτήσει τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό της μετά το 2022, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση με τη Ρωσία, [1]. Αυτό ουσιαστικά θα αποτελέσει έμμεση φορολογία των Σουηδών πολιτών. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει την Εθνική της Άμυνα και τη δημιουργία αντίστοιχης τεχνολογίας, με το 0,5% από τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της. Χωρίς έμμεση φορολογία-επιβάρυνση των πολιτών της. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε δημοσίως το 2015 και παραμένει στο τραπέζι, [2]. Θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να θεσμοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση;
  1. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε στη Γερμανία ενώπιον της κ. Μέρκελ μεγάλες πράσινες επενδύσεις. Καταρχήν, κάθε είδους επένδυση είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί αυτή η επένδυση να προέρχεται από χρήματα των επενδυτών και όχι από την έμμεση φορολόγηση των πολιτών. Μέχρι σήμερα, καμία πράσινη επένδυση παγκοσμίως δεν έχει πραγματοποιηθεί χωρίς έμμεση ή άμεση επιδότηση από τους φορολογούμενους. ΚΑΜΙΑ. Δεν μπορώ να γνωρίζω τί είδους πράσινες επενδύσεις θα εξαγγείλει η Ελλάδα από κοινού με τη Γερμανία το Δεκέμβριο, αλλά ως φορολογούμενος ελπίζω αυτές να μην περιλαμβάνουν τη συγχρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Καθώς, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν προέρχονται από το υπερπέραν: προέρχονται από τη σκληρή φορολόγηση των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως και οι μισθοί των αξιωματούχων και υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με λίγα λόγια: ιδιωτική επένδυση δεν σημαίνει «πλήρωσε κακομοίρη Έλληνα τις εταιρείες για να επενδύσουν». Αυτό ισούται με κρατισμό. Ιδιωτική επένδυση σημαίνει: «Αγαπητή εταιρεία θα σου μειώσω μεν τη φορολογία, αλλά ρίξε ζεστό και μπόλικο χρήμα στην αγορά. Μη περιμένεις επιδοτήσεις. Και αν τολμήσεις να φοροδιαφύγεις τότε θα σε λιώσω». Αυτό σημαίνει φιλελευθερισμός.
  1. Οι εταιρείες υδρογονανθράκων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διερεύνηση και εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% από τα κέρδη τους. Ποσοστό χρημάτων θα κατατίθεται σε ειδικό προς τούτο τραπεζικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό θα είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης των επόμενων γενεών στα πρότυπα της Νορβηγίας. Ορθώς, ορθότατα να φορολογούνται οι εξορυκτικές εταιρείες. Αυτό συνέβαινε και στην Αρχαία Αθήνα με τα ορυχεία της. Αντιθέτως, στις εταιρείες ΑΠΕ όχι μόνο δεν προβλέπεται αντίστοιχη φορολογία προκειμένου να ενισχυθούν οι επόμενες γενεές Ελλήνων, αλλά συμβαίνει και κάτι ακόμη πιο απαράδεκτο: φορολογούνται οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να ενισχυθούν οι εταιρείες ΑΠΕ. Γιατί οι ΑΠΕ δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν, όπως οι εταιρείες υδρογονανθράκων, χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης; Πόσο φιλελεύθερο είναι αυτό; Αντιλαμβάνονται οι κατά-τα-άλλα φιλελεύθεροι της ΝΔ, ότι οι εταιρείες ΑΠΕ με αυτόν τον τρόπο καθίστανται νέες κρατικοδίαιτες εταιρείες; Κάποτε η ιδεολογία της ΝΔ στρεφόταν εναντίον της ύπαρξης κρατικοδίαιτων εταιρειών. Σήμερα τί συμβαίνει; Πόσο συνάδει αυτό με την ιδεολογία της ΝΔ; Έχουν αντιληφθεί ορισμένοι ότι όσο κρατικοδίαιτη μοιάζει η ΔΕΗ, άλλο τόσο κρατικοδίαιτες είναι και οι εταιρείες ΑΠΕ αφού τις επιδοτούμε με τους φόρους μας;
  1. Ένας τέτοιος δυσβάστακτος φόρος είναι το ΕΤΜΕΑΡ. Οι Έλληνες καταναλωτές σε λίγο καιρό θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ. Όσα θα γλυτώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα το πληρώσουν στη ΔΕΗ. Αυτό το γεγονός, για όσους γνώριζαν τα ενεργειακά, ήταν αναμενόμενο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από όταν ήταν στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως το έκρυβαν αυτό. Μη τολμήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να το αμφισβητήσουν αυτό. Ερώτηση: γιατί η φιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στο χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ; Γιατί δεν το καταργεί τελείως; Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ένας αντιφιλελεύθερος και σκληρός σοβιετικός φόρος.
  1. Επιτέλους πότε θα καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης; Ποιοί είναι αυτοί οι «αλληλέγγυοι» τους οποίους πληρώνουμε τόσα χρόνια; Αρκετά έβαλε πλάτη η μεσαία τάξη σε κάθε είδους ψευδο-αλληλέγγυους. Έχει σκεφθεί η Κυβέρνηση ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης εξωθεί ίσως ορισμένους σε σκόπιμη αεργία καθώς αυτοί μπορεί να προτιμούν να παραμένουν άεργοι και να εισπράτουν το συγκεκριμένο επίδομα παρά να εργασθούν; Κάτι παρόμοιο συνέβαινε στη Φινλανδία τη δεκαετία του 1990, [3]. Η κυβέρνηση της ΝΔ να κόψει με το μαχαίρι την Εισφορά Αλληλεγγύης, όχι σταδιακά. Ως φιλελεύθερος, αυτό περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγείλει στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 να καταργηθεί ολοκληρωτικά.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν ως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ως φιλελεύθερος-φορολογούμενος πολίτης οφείλω να πω σκληρές πικρές αλήθειες και να υπερασπισθώ τόσο τα ατομικά μου δικαιώματα όσο και τον Φιλελευθερισμό.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://www.defence-point.gr/news/soyidia-forologisi-trapezon-gia-chrimatodotisi-amyntikoy-proypologismoy
  1. https://www.defence-point.gr/news/ορυκτοί-πόροι-και-εθνική-άμυνα-μια-πρό
  1. http://e-rooster.gr/03/2007/432

(*) Ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η αλλαγή του κλίματος, ο υπερπληθυσμός και ο έλεγχος γεννήσεων: Μήπως υπερβάλλουμε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: