Σε ρυθμούς ντέρμπι η Θεσσαλονίκη: ΠΑΟΚ και Άρης διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στις 18.30

FILE PHOTO: Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν, κατά τη διάρκεια παλαιότερου αγώνα ποδοσφαίρου Άρης – ΠΑΟΚ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ




Στους ρυθμούς του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη κινείται η Θεσσαλονίκη. Σήμερα Κυριακή στις 18:30 στο γήπεδο της Τούμπας ΠΑΟΚ και Άρης “διασταυρώνουν τα ξίφη τους” στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Super League.

Τα κίνητρα είναι πολλά και για τους δύο “μονομάχους” της πόλης, πέρα από το γόητρο που πάντοτε υπάρχει σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο ΠΑΟΚ θέλει να διατηρήσει το αήττητο με μια πειστική εμφάνιση μετά την αγχωτική νίκη απέναντι στον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Από την άλλη ο Άρης προέρχεται από μία εντυπωσιακή νίκη και εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό και θα διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου του.

Ο Αμπέλ Φερέιρα, πέρα από τους μακροχρόνια απόντες Βέρνμπλουμ , Μαουρίσιο , Βιεϊρίνια , δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα τραυματισμού, αφού κι ο Ομάρ Ελ Καντουρί είναι κανονικά στη διάθεσή του.

Οι 19 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Πορτογάλος τεχνικός είναι οι:

Πασχαλάκης , Ζίβκοβιτς , Μάτος , Ροντρίγκο , Βαρέλα , Κρέσπο , Ίνγκασον , Γιαννούλης, Μίσιτς , Εσίτι , Ντόουγκλας Αουγκούστο , Ελ Καντουρί , Πέλκας , Μπίσεσβαρ , Ζαμπά , Λημνιός , Στοχ , Σφιντέρσκι , Άκπομ .

Δίχως προβλήματα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το ντέρμπι και Άρης, με τον Τόλη Τερζή να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του.

Η… είδηση είναι το γεγονός ότι επανήλθε στην 20αδα ο Μάρτιν Τόνσο ο οποίος είχε μείνει εκτός στους αγώνες με Βόλο και Παναθηναϊκό.

Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι Cuesta, Ehmann, Fran Velez, Hugo Souza, Rose, Sundgren, Korhut, Larsson, Lukas Sasha, Matilla, Diguiny, Bruno Gama, Mancini, Nico Martinez, Tonso, Duarte, Ideye, Δεληζήσης, Φετφατζίδης, Κωνσταντινίδης.

Παναγιώτης Κερμανίδης: «Το πάθος για τη νίκη χαρακτηρίζει το ντέρμπι της πόλης, αλλά φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ»

“Νικητής το ποδόσφαιρο και η Θεσσαλονίκη”, είναι η ευχή και η επιθυμία να προκύψουν από το ντέρμπι της Μακεδονίας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα (6.30 μμ) στην Τούμπα. Ομως η ευχή δεν επαληθεύεται συχνά από την πραγματικότητα, αφού εδώ και χρόνια ο άμετρος φανατισμός και ο οπαδισμός είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που προκύπτουν από παιχνίδια σαν αυτά. Παιχνίδια που κρατούν το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού όχι μόνο μεταξύ των δυο “μονομάχων” αλλά και όλης της χώρας, και διεξάγονται με την παρουσία μόνο φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας.

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ και Αρη είναι μεταξύ των πλέον φημισμένων στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης. Για την ένταση και το πάθος των φιλάθλων, που ενίοτε το ασπάζονται και οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων. Δεδομένου όμως πως τα τελευταία χρόνια οι αναμετρήσεις αυτές γίνονται με πρωταγωνιστές ξένους ποδοσφαιριστές, που δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν στην λογική του πολύχρονου πάθους και της αντιπαράθεσης που υποβόσκουν μεταξύ των δυο ομάδων, παρακολουθούμε παιχνίδια με προσήλωση στη νίκη και στόχευση στους βαθμούς και όχι στις εντυπώσεις.

Τις διαφορές του σήμερα με το τότε, συζητήσαμε με τον παλαίμαχο επιθετικό άσο του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Κερμανίδη, που.έχει πάρει μέρος σε μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια των δυο ομάδων, κατά την δεκαετία του 70, φορώντας πάντα την ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ. “Τα παιχνίδια των δυο αυτών ομάδων, πραγματικά ντέρμπι, έχουν μεγάλη ιστορική διαδρομή. Είναι παιχνίδια της πόλης και από το αποτέλεσμα τους κρίνεται το γόητρο των δυο ομάδων, ίσως μάλιστα και ολόκληρη η χρονιά τους. Kαι σήμερα οι αναμετρήσεις αυτές είναι σαν τα παλιότερα χρόνια, μόνο που τότε τα παρακολουθούσαν οι οπαδοί και των δυο ομάδων, σε αντίθεση με το σήμερα. Δυστυχώς αλλά αναπόφευκτα σήμερα το βλέπουν μόνο οι γηπεδούχοι από τις κερκίδες και ο κόσμος της κάθε ομάδας είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Μέσα στο γήπεδο πάντα υπήρχε ένταση και πάθος που συχνά κατέληγε στο σκληρό παιχνίδι, με κάρτες και αποβολές. Ακόμα και σε διακοπές των αγώνων. Τώρα όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες, κοιτούν τα πόδια και τα τα συμβόλαια τους και αντιμετωπίζουν το κάθε παιχνίδι ψυχρά και επαγγελματικά. Δεν γνωρίζουν την ιστορία των ομάδων ή ελάχιστα πράγματα μόνο, και ο καθένας αγωνίζεται για τα προσωπικά του συμφέροντα”.

Για το αποψινό παιχνίδι ο βετεράνος άσος που διατηρεί μια από τις πιο καλά οργανωμένες ακαδημίες νέων ποδοσφαιριστών, από την οποία μάλιστα αναδείχτηκε ο πρόσφατα διεθνής Βαγγέλη Παυλίδης, που αγωνίζεται στο Ολλανδικό πρωτάθλημα με την Φορτούνα Σιτάρντ, χαρακτηρίζει φαβορί τον ΠΑΟΚ. Εύλογο φυσικά αφού σχεδόν όλη την καριέρα του στα γήπεδα την ανάλωσε στον ΠΑΟΚ. “Τον πρώτο λόγο έχει ο ΠΑΟΚ σαν γηπεδούχος και σαν πρωταθλητής της περασμένης σεζόν αλλά και σαν πρωτοπόρος με τρείς νίκες στα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Βέβαια το ευρωπαϊκό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν θετικό αλλά τελευταία η ομάδα δείχνει πως βρίσκει τον εαυτό της και επανέρχεται στα αγωνιστικά στάνταρ της προηγούμενης περιόδου. Παράλληλα και ο Αρης με τη μεγάλη νίκη του επί του ΠΑΟ, δείχνει πως πατάει γερά και ανεβάζει το δικό του επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ βασίζεται στο επιθετικό του κομμάτι και σκοράρει εύκολα αλλά και ο Αρης με τα 4 γκολ κατά του ΠΑΟ, φαίνεται πως έλυσε αυτό το πρόβλημα”.

Για τον εκπαιδευτή νέων ποδοσφαιριστών Παναγιώτη Κερμανίδη, το ζήτημα που τον ενοχλεί στα ντέρμπι αλλά και γενικά στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι η πενιχρή παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Λέει μάλιστα: “Είναι σοβαρό το ζήτημα και φαίνεται στην κατάρρευση της εθνικής ομάδας. Οι ΠΑΕ δεν δίνουν χώρο και βάρος στον Ελληνα ποδοσφαιριστή που περιορίζεται να αναζητήσει την τύχη του εκτός χώρας ή σε μικρότερες ομάδες και κατηγορίες για να βρει χρόνο συμμετοχής. Δεν βλέπω λύσεις που θα μπορούσαν να εξορθολογίσουν το πρόβλημα αλλά αυτό δεν είναι ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ποδόσφαιρο που παίζεται από ξένους στην Ελλάδα. Λυπάμαι που το λέω και μπορώ να το αναλύσω διεξοδικά. Προτιμώνται μέτριοι ξένοι που δεν έχουν βρει καλά συμβόλαια έξω και μένουν στο περιθώριο παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική καριέρα. Αδικείται ο νέος Ελληνας ποδοσφαιριστής που συχνά βρίσκει δικαίωση σε ομάδες του εξωτερικού και αυτό με στενοχωρεί γιατί νέα παιδιά χάνουν τα όνειρα τους αν και δουλεύουν σκληρά και καθημερινά για πολλά χρόνια”.

Ο ίδιος δεν θυμάται σε πόσα τέτοια σημαντικά ντέρμπι έχει πάρει μέρος. Θυμάται όμως ένα χαρακτηριστικό της σεζόν 79-80. Πριν ακριβώς 40 χρόνια. Λέει σχετικά: “Ηταν μια καταπληκτική νίκη γιατί μας έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας. Νικήσαμε 2-0 και το δεύτερο γκολ πέτυχε ο συμπαίκτης μου Κωστίκος, μέ ωραίο σουτ από την μεγάλη περιοχή μετά από μια πάσα που του έστειλα στα δεξιά και αφού είχα κουβαλήσει την μπάλα πίσω από το κέντρο. Ηταν μια άψογη συνεργασία και ο Γιώργος έκανε κίνηση υποδειγματική που σήμερα ονομάζουμε “όβερλαπ”. Αυτό το γκολ, τη νίκη και πως σημειώθηκε τα θυμάμαι σαν τώρα και πρέπει να διδάσκεται στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες για να βλέπουν τα νέα παιδιά πως το απλό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο είναι το πιο πρακτικό και αποδοτικό”.

Για τον Κερμανίδη, όπως και για το σύνολο των φίλων του ΠΑΟΚ, το σημερινό παιχνίδι έχει κάτι ξεχωριστό και όπως είναι εύλογο, όλοι θεωρούν πως η ομάδα τους είναι το λογικό φαβορί για την κατάκτηση της νίκης. Εστω και αν όλοι γνωρίζουν καλά πως στο κάθε παιχνίδι συνυπάρχουν και τα τρία αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νικητές ο Κύργιος με τον Σοκ: Ήττα στο διπλό για τον Τσιτσιπά με συμπαίκτη τον Ράφα Ναδάλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: