Ρήγματα στους κόλπους της Βραζιλιανικής κυβέρνησης προκαλεί βραβείο επικριτή του Μπολσονάρου

File Photo: Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου . EPA,JUSTIN LANE




Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει ένα ηθικό και συνάμα πολιτικό δίλημμα, με την επιστροφή του στη χώρα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ο ακροδεξιός ηγέτης θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραδώσει στον διάσημο συνθέτη/τραγουδοποιό και συγγραφέα Σίκου Μπουάρκε –κι έναν από τους πλέον διαπρύσιους επικριτές του προέδρου– το Βραβείο Καμόενς, το σημαντικότερο λογοτεχνικό έπαθλο της πορτογαλικής γλώσσας. Μάλιστα, το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ, που καταβάλλονται εξ ημισείας από τη Βραζιλία και την Πορτογαλία, οι οποίες το θέσπισαν από κοινού. Για τη Βραζιλία το ποσό αυτό θα κατατεθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εν τούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Folho de Sao Paulo, ο Μπολσονάρου δεν έχει υπογράψει ακόμη το τιμητικό δίπλωμα που θα απονεμηθεί στον Μπουάρκε, παρότι το έγγραφο έχει αποσταλεί στον υπουργό Πολιτισμού Οσμάρ Τέρα, ήδη υπογεγραμμένο από την Πορτογαλία, η οποία θα φιλοξενήσει και την τελετή απονομής.

Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να υπογράψει ο Μπολσονάρου το δίπλωμα του βραβείου, όμως στα 30 χρόνια απονομής του κανείς άλλος πρόεδρος δεν το έχει παραλείψει. Ο Μπουάρκε έχει ζητήσει η τελετή απονομής να γίνει τον Απρίλιο, όμως η πορτογαλική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει απαντήσει.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ρήγματα στους κόλπους της κυβέρνησης. Αφενός οι πιο μετριοπαθείς κύκλοι της υπογραμμίζουν πως η υπογραφή κι απονομή του βραβείου τυπικό μόνο χαρακτήρα έχει και ο Μπολσονάρου πρέπει να υπογράψει για να μη διακυβευθούν οι σχέσεις με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Αφ’ ετέρου, όμως, η ακροδεξιά πτέρυγα υποστηρίζει πως αρνούμενος να υπογράψει ο Μπολσονάρου κάνει μία σαφή πολιτική κίνηση, καταδηλώνοντας την αντίθεσή του στην άσκηση δημοσίων δαπανών σε ζητήματα «μη άμεσης προτεραιότητας» (όπως είναι γι’ αυτούς ο πολιτισμός), αποδεικνύοντας πως λαμβάνει αποστάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η βράβευση του Μπουάρκε κινδύνευσε να προκαλέσει κρίση στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς ο πρώην ειδικός γραμματέας του, ο Ενρίκε Πίρες, ήταν εκείνος που επέλεξε τους δύο συγγραφείς Αντόνιου Έλφελντ και Αντόνιου Σισέρου, ως μέλη της κριτικής επιτροπής. Ο υπουργός Τέρα τελικά πείσθηκε πως πίσω από τη βράβευση του Μπουάρκε δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Ο Μπουάρκε έχει τηρήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση κατά του Μπολσονάρου και στη διάρκεια της προεκλογική εκστρατείας τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) Φερνάντου Αντάντζι. Μάλιστα, πρόσφατα επισκέφθηκε στη φυλακή τον κατηγορούμενο για οικονομικά σκάνδαλα πρώην πρόεδρο Λουΐζ Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πού βρίσκονται ενταφιασμένοι οι πρώην δικτάτορες; Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Φράνκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: