“Πράξη πολέμου” οι επιθέσεις λέει ο Πομπέο: Είχαν τα “δαχτυλικά αποτυπώματα του Αγιατολάχ

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ομιλία του στο Μανχάταν του Κάνσας. State Department photo by Ron Przysucha




“Πράξη πολέμου” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, την οποία απέδωσε για άλλη μια φορά στο Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Επρόκειτο για ιρανική επίθεση”.

Μιλώντας  στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία. δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή “φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ” Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον θέλει να οικοδομήσει μια συμμαχία από Ευρωπαίου και Άραβες εταίρους προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν.

  • “Είναι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν” πρόσθεσε ο Πομπέο. “Οι Σαουδάραβες ήταν το κράτος που χτυπήθηκε. Ήταν το έδαφός τους. Ήταν μια πράξη πολέμου κατευθείαν εναντίον τους”.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι δεν προήλθαν από το νότο, που είναι η κατεύθυνση της Υεμένης, και ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν “δεν υπάρχουν στο οπλοστάσιο των Χούτι”.

Ο Πομπέο πρόσθεσε πως ακόμη και στην περίπτωση που η αντάρτες Χούτι της Υεμένης είχαν εξαπολύσει την επίθεση “αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αγιατολάχ μπήκαν πάνω στον κίνδυνο των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων”.

Τέλος, ο Μάικ Πομπέο πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε “είναι συστήματα που οι Ιρανοί δεν έχουν αναπτύξει πουθενά αλλού, πουθενά εκτός της χώρας τους. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι προήλθαν από το Ιράκ. Πιθανόν να πέρασαν πάνω από το Κουβέιτ, ούτε αυτό το έχουμε ξαναδεί”.

Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμέναν αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και “αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας επιδεικνύει τμήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων Κρουζ.EPA/STRINGER

Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.

Εκτός από τα ευρήματα από τις επιθέσεις παρουσιάστηκε και χάρτης στον οποίο το Ριάντ εντοπίζει την προέλευση των επιθέσεων.EPA/STRINGER

Ωστόσο, τόνισε ότι “δεν θα μπορούσε θα προέλθει από την Υεμένη” το πλήγμα, βάσει του τύπου του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε.

Ο τύπος του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε αποδεικνύει ότι το πλήγμα “δεν θα μπορούσε να προέλθει από την Υεμένη” είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Τορκι αλ-Μαλκι. Πρόσθεσε δε ότι τα χαρακτηριστικά των drones  και των πυραύλων Κρουζ ήταν γνωστά στο Ριάν από προηγούμενες επιθέσεις.

EPA/STRINGER

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να “είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί” όταν ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, σε μια προειδοποίηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του σήμερα.

Εξάλλου το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ και οι οικογένειές του δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Άμπχα χωρίς την άδεια του επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το αεροδρόμιο Άμπχα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα σκάφη και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη.

Η Τεχεράνη έστειλε επίσημη επιστολή στις ΗΠΑ με την οποία αρνείται την εμπλοκή της στις επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν απηύθυνε «επίσημη νότα» προς τις ΗΠΑ μέσω της Ελβετίας, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.

Σε αυτή τη διακοίνωση που παραδόθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, η ισλαμική δημοκρατία «επιμένει στο γεγονός ότι δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις και διαψεύδει και καταδικάζει τις κατηγορίες του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και του (υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο» εναντίον της.

Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή», σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

«Σε επίσημη νότα προς τις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας, το Ιράν επανέλαβε ότι δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση», μετέδωσε το ISNA.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ- AFP

Ο Τραμπ σφίγγει τον κλοιό γύρω από Ιράν: Αυξάνει τις κυρώσεις, δίνει εντολή για σχέδιο επίθεσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: