“Πράσινο φως” από την Κομισιόν στο πρόγραμμα δράσης ’19 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε σχετικά ότι “τα ασύρματα δίκτυα 5G αντιπροσωπεύουν έναν πυλώνα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την Ευρώπη, καθώς θα επιτρέψουν νέες υπηρεσίες σε θέματα υγείας και φροντίδας, ενέργειας, μεταφορών, εκπαίδευσης και πολλών άλλων τομέων. Photo via Twitter, commission




Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα “Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης συνολικού ύψους 35,4 εκατ. Ευρώ για τον προσδιορισμό νέων έργων για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου”, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “ο στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την ΕΕ και στην προετοιμασία της επί του κοινοτικού κεκτημένου “.

  • Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε σήμερα, ο αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, υπεύθυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε ότι “το πρόγραμμα βοήθειας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων που επιδιώκει τη βελτίωση των υποδομών, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, την ενθάρρυνση της συμφιλίωσης και την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ”. “Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια διευθέτησης που είναι ο τελικός στόχος της βοήθειάς μας”, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με το γραπτό ανακοινωθέν, “οι προτεραιότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν τη συνεχή στήριξη για την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής και για την προστασία του περιβάλλοντος”.

“Προβλέπονται περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση των προτύπων για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.Θα παρέχεται επίσης στήριξη για την εκπαίδευση για τη βελτίωση των προτύπων διδασκαλίας και εκμάθησης και για την ενίσχυση ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας για τα επιστημονικά εργαστήρια στα σχολεία”, αναφέρει η Κομισιόν.

  • “Προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για την Επιτροπή Αγνοουμένων και την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά” και “επιπλέον, η συνεχής υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ στην Κύπρο και η τόνωση των δικοινοτικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία της επανένωσης”, αναφέρει το ανακοινωθέν.

Τέλος, “το πρόγραμμα υποτροφιών θα επιτρέψει στους νέους Τουρκοκύπριους να αποκτήσουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στα κράτη μέλη της ΕΕ”.

“Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας” και το διαχειρίζεται η υπηρεσία υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “η βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα παρέχεται μέσω του προγράμματος της βοήθειας της ΕΕ (EU Aid) και μεταξύ 2006 και 2019, έχουν διατεθεί 555 εκατ. Ευρώ για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/09/2019

Ελεύθερες μητέρα και κόρη στα κατεχόμενα: Είχαν συλληφθεί στη Μόρφου την Κυριακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: