“Κίνδυνος θάνατος” φαίνεται να είναι η έλλειψη της βιταμίνης D στους μεσήλικες, λέει έρευνα

File photo: Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα της D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως ανθρώπων μέσης ηλικίας, κυρίως από αιτίες σχετικές με τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον δρα Ρόντριγκ Μαρκουλέσκου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Βαρκελώνη (16-20 Σεπτεμβρίου), μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 78.600 ανθρώπους με μέση ηλικία 51 ετών.

  • Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους (κάτω από 10 nmol/L), είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (2,9 φορές) αφορούσε άτομα 45 έως 60 ετών. Αντίθετα, άτομα με υψηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (πάνω από 90 nmol/L) είχαν μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 30% έως 40%, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (40%) στην ίδια ηλικιακή ομάδα των 45-60 ετών.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά είχαν εστιάσει σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

  • Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά ιδιαίτερα και τους μεσήλικες ανθρώπους, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους είναι άνω 75 ετών και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης (κάτω από 50 nmol/L), η μεγαλύτερη συσχέτιση -αύξηση κινδύνου κατά 4,4 φορές- βρέθηκε σε σχέση με τον διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δικαιολογούν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για να προληφθούν οι κίνδυνοι πρόωρης θνησιμότητας στη μέση ηλικία.

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άτμισμα με γευστικά και αρωματικά υγρά επιβαρύνει το άσθμα, δείχνει νέα μελέτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: