“Κατηγορώ” κατά Πούτιν από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και 77 διεθνείς προσωπικότητες

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. File photo via Twitter




H Οργάνωση Open Russia, μια ομάδα πίεσης για την προώθηση της δημοκρατίας στη Ρωσία, έμπνευσης και καθοδήγησης του πρώην εξόριστου επικριτή του Κρεμλίνου και πρώην μεγιστάνα των πετρελαίων, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με την οποία καταδικάζεται “η πολιτική καταπίεση και η ανομία στην σημερινή Ρωσία”.

Την επιστολή υπογράφουν 77 διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσά τους  οι δημιουργοί του Game of Thrones, ο η νομπελίστα Χέρτα Μίλερ, πρώην πρέσβεις της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών στη Ρωσία, πρώην πρωθυπουργοί, ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στήβεν Φράι,  ο παγκόσμιος πρωταθλητής και θρύλος του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί και πολλοί ακόμη.

Ο Χοντορκόφσκι, ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, βγήκε από τη φυλακή το 2013, ύστερα από κάθιρξη 10 ετών την οποία χαρακτήρισε “τιμωρία επειδή χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα τα οποία αντιτίθενται στον Πούττιν”.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Χοντορκόφσκι, ίδρυσε την κίνηση Open Russia, επιδιώκοντας την προώθηση της δημοκρατίας και τον στιγματισμό της απολυταρχίας, της διαφθοράς και της ανελευθερίας στην Ρωσία του Πούτιν.

Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Χοντορκόφσκι καλεί τις δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και του Facebook, “να μην υποκύψουν” στις πιέσεις των ρωσικών αρχών, ενώ ζητεί δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, διασφάλιση της ελευθερίας της ψήφου, της έκφρασης γνώμης, των συγκεντρώσεων,  τερματισμό των συλλήψεων και διώξεων  μελών της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: