“Αυτοψία” για το προσφυγικό σε Αθήνα και Άγκυρα από τους ΥΠΕΣ Γερμανίας και Γαλλίας

File Photo: Πρόσφυγες που έφθασαν με βάρκες στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας




Σε Ελλάδα και Τουρκία μεταβαίνει -στις 4 Οκτωβρίου- ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ μαζί με το Γάλλο ομόλογό του, Κριστόφ Καστανέρ και τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στην Τουρκία, θέλει «να ενημερωθεί για το ποια είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών σήμερα στο Βερολίνο, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει την Άγκυρα να δέχεται περισσότερες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Κατόπιν, στην Αθήνα επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη πληροφόρηση «για τα διοικητικά προβλήματα των Ελλήνων», προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου, όπως έχει γίνει γνωστό θα ανακοινώσει και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, κυρίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ωστόσο, για την ώρα το Βερολίνο δεν θέλει να πάρει θέση στο εάν η ΕΕ θα εγκρίνει μεγαλύτερα ποσά βοήθειας, κάτι που ζητά η Άγκυρα.

Το θέμα αυτό εξακολουθεί και παραμένει ανοιχτό, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το ποιος θα εισπράξει τη βοήθεια από την ΕΕ.

Το Βερολίνο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι επιμένουν πως τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η Άγκυρα θέλει τα ποσά αυτά να τα διαχειρίζεται η ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε με την σειρά του το προγραμματισμένο ταξίδι του Ζεεχόφερ, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αβραμόπουλο και το Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Καστανέρ.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/Βερολίνο

Αποστολή Πομπέο για τον περιορισμό της Ρωσικής επιρροής: Τελευταίος σταθμός η Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: