File Photo: Άποψη του Παρθενώνα από τον Λυκαβηττό. AΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Την αντίδρασή του στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Observer για «δανεισμό», όπως αναφέρεται, των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος τόσο του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, όσο και της τέως υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.

Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με την πρότασή του αυτή, μοιάζει να αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των γλυπτών, που θέτει ως προϋπόθεση στο Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να τα δανείσει.

  • Ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρει ότι δεν μπορεί να μην το γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης, αφού το είχε επισημάνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (26/1/19) και, τότε, είχε δώσει οργισμένη απάντηση η τέως υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη», αναφέρει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η κυρία Ζορμπά τονίζει ότι η αναγνώριση της κυριότητά τους από τη χώρα μας, «ακυρώνει την οριστική επιστροφή τους».

  • Μάλιστα, με νέα δήλωσή της, κάνει λόγο για «αλλαγή της εθνικής στρατηγικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», τονίζοντας ότι «στη σπουδή των θεαματικών κινήσεων φαίνεται πως τείνει να θυσιαστεί η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών και η επανένωση του μνημείου».

Τονίζει, δε, ότι το θέμα «απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς, επιμονή, συνέχεια και σταθερότητα» και δεν μπορεί να «εργαλειοποιηθεί πολιτικά στο βωμό fast track θριαμβολογιών».

«Περιμένουμε διευκρινίσεις, ώστε να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια την πορεία που η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να χαράξει σ’ αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», σημειώνει η κυρία Ζορμπά.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στην Αθήνα των γλυπτών Παρθενώνα το 2021 ζητά ο Μητσοτάκης: Τι πρότεινε στον Τζόνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: