Ψάχνουμε τις κυρώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας κατά της Τουρκίας αλλά δεν τις βρίσκουμε…

Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων… Photo via European Council




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ήταν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου όταν, έπειτα από πολλές πιέσεις, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε μια πρώτη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ως απάντηση στις «τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει… να μην πραγματοποιήσει… περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας», έγραφαν τότε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, οι Ευρωπαίοι στο κείμενο με τα συμπεράσματα του επίμαχου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

  • Όπως μας ενημερώνει, ωστόσο, μέσα από την ιστοσελίδα του το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τουρκική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει θέματα όπως είναι «οι εξελίξεις στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οικονομική συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προενταξιακών κονδυλίων, η διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και σημαντικοί τομείς συνεργασίας της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα»…

Ο κ. Καϊμακτσί μπορεί να μην υπουργός, ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ωστόσο παραμένει επί της ουσίας «υψηλού επιπέδου».

  • Όσο για τις κυρώσεις του περασμένου Ιουλίου που θεωρητικώς θα έπρεπε να έχουν ανοίξει το δρόμο για την επιβολή και άλλων «στοχευμένων» μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, εκείνες υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πλέον να «χαθούν» στη σκιά του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών… ροών τις οποίες ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να χρησιμοποιεί ως «όπλο» εκβιάζοντας υποχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, το Yavuz και το Fatih, τα τουρκικά σεισμογραφικά και οι – παράνομες βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ – κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο παραμένουν για να μας θυμίζουν την αναποτελεσματικότητα των όποιων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Σύμπλευση μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας: Μητσοτάκης και Αναστασιάδης σε κοινή γραμμή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: