Πρόθεση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης, λέει ο Χριστοδουλίδης

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Πρόθεση της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, διέγνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συζήτηση που είχαν δημόσια, σε διάδρομο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό είπε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ωστόσο επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών.

  • «Θα το επαναλάβω για πολλοστή και δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, ούτε στόχος για άλλη μορφή. Αυτό είναι το πρώτο που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Γενικό Γραμματέα», είπε.

Το δεύτερο, συνέχισε, «είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί».

Τρίτον, ανέφερε, «είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των μονίμων, όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή λύσης».

  • Σε ερώτηση αν μετά την απάντηση Τσαβούσογλου απομακρύνεται η περίπτωση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όπως είπα και στον Τσαβούσογλου, η επιλογή είναι μία και ένας ο επιδιωκόμενος στόχος, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Απ εκεί και πέρα, αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να το μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι από δικής μας πλευράς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Τον συντονισμό των προσπαθειών Ελλάδας – Κύπρου, συζήτησαν Δένδιας και Χριστοδουλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: