Προεκλογικό άνοιγμα Τραμπ σε αφροαμερικάνους, παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να μιλήσει στους εκπροσώπους των Κολλεγίων για μαύρους σπουδαστές. Φωτογραφία: EPA / KEVIN DIETSCH
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε χθες Τρίτη σε εκπροσώπους διοικήσεων κολεγίων και πανεπιστημίων στα οποία φοιτούν μαύροι σπουδαστές, δίνοντας έμφαση στην δέσμευσή του για την ενίσχυση του ρόλου των ιστορικά καθιερωμένων κολεγίων και πανεπιστημίων για μαύρους σπουδαστές (Historically Black Colleges and Universities -HBCUs).

“Το έθνος έχει ένα ουσιαστικό χρέος ευγνωμοσύνης [ιδρύματα] στα HBCU,” δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο με περισσότερους από 40 εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων HBCU σε ολόκληρη την χώρα, που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου αναφορικά με τα κολέγια και πανεπιστήμια HBCU.

Τα σχόλιά του έγιναν θερμά αποδεκτά από ένα ακροατήριο, το οποίο, σε άλλες περιπτώσεις εκφράζει την αντίθεσή του στα όσα δηλώνει ο πρόεδρος για τους Αφροαμερικάνους. Επρόκειτο για μία προεκλογική προσπάθεια προσέγγισης της αναφερόμενης ομάδας ψηφοφόρων, σχολιάζει το POLITICO.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας, αλλά και στην φτώχεια που μαστίζει τους Αφροαμερικάνους. Ο ίδιος, στην διάρκεια της ομιλίας του αναρωτήθηκε για το ποιος σε μία προεκλογική συζήτηση “θα μπορέσει να νικήσει τους αριθμούς αυτούς;”

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα χρήματα κι όχι στο μήνυμα,” δήλωσε ο Όστιν Λέιν πρόεδρος του πανεπιστημίου (Texas Southern University) ο οποίος θα φιλοξενήσει την αυριανή δημόσια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Είμαστε εδώ κυρίως για να βρούμε αν υπάρχουν χρήματα στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Που βρίσκονται αυτά και πως μπορούμε να τα πάρουμε;” Αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ένας αριθμός σπουδαστών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων HBCU, αλλά και μέλη της κοινότητάς τους, άσκησαν κριτική στις διοικήσεις των πανεπιστημίων τους για την συνεργασία της με την κυβέρνηση Τραμπ, δηλώνοντας ότι τα στελέχη των διοικήσεων έρχονται κοντά με μία προεδρία που προσβάλλει συνεχώς την κοινότητα των μαύρων.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της HBCU υπερασπίζονται την απόφασή τους να διατηρήσουν την σχέση τους με την κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας ότι η συνεργασία με μία κυβέρνηση έχει ουσιαστικό χαρακτήρα στην εξασφάλιση ομοσπονδιακών κονδυλίων, τα οποία και είναι απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων τους.

“Θέλουμε να συνεργαζόμαστε καλά με κάθε κυβέρνηση,” δήλωσε Κάταρα Ουίλιαμς προσωπάρχης στο πανεπιστημιακό σύστημα (the Southern University System) που έδωσε έμφαση στον ρόλο της κυβέρνησης Τραμπ για την απαλοιφή δανείου ποσού μεγαλύτερου των 300 εκατομμυρίων για την χορήγηση βοήθειας που δόθηκε για τα πανεπιστήμια HBCU στην Λουιζιάνα, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. “Κάθε πρόοδος που μπορεί να γίνει για μεγαλύτερες χορηγίες σε υποτροφίες και δωρεές…, [είναι ευπρόσδεκτη] και είμαστε ευγνώμονες,” τόνισε η ίδια.

Κατά τις πρώτες ημέρες άσκησης της προεδρίας του, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα κάνει τα πανεπιστήμια και κολέγια HBCU μία “κορυφαία προτεραιότητα.”

Όπως οι περισσότερες διοικήσεις των αμερικανικών πανεπιστημίων, έτσι και οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της HBCU προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις με τις αμερικανικές κυβερνήσεις, πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις.

Κατά μέσο όρο, τα ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα των μαύρων εξαρτώνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ποσοστό περίπου 50% των ετήσιων εσόδων που είναι αναγκαία για την λειτουργία τους.

Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κολεγίων HBCU να διατηρήσουν ένα θετικό επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση Τραμπ, μη διακινδυνεύοντας να διαταράξουν τις σχέσεις τους, ακόμη και αν το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ μεταξύ των Αφροαμερικάνων είναι μόλις στο 9%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (CNN/SRSS).

Η νίκη ανάσα για Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα

Ο Ρεπουμπλικάνος Νταν Μπίσοπ νίκησε με μικρή διαφορά τον Δημοκρατικό Νταν ΜακΚρίντι στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν χθες σε εκλογική περιφέρεια στην Βόρεια Καρολίνα.

Έτσι, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατήρησε μία έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις εκλογές στην 9η Εκλογική Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά τις καταγγελίες για απάτη στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν για το Κογκρέσο, το Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το Associated Press την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση κέρδισε ο Μπίσοπ με ποσοστό 50,6% έναντι ποσοστού 48,8% του ΜακΚρίντι σε ποσοστό καταμέτρησης 95% των ψήφων.

Οι δύο υποψήφιοι αναμετρήθηκαν για μία έδρα, η οποία ανήκει για δεκαετίες στους Ρεπουμπλικάνους, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018 με διαφορά 908 ψήφων υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Μαρκ Χάρις απέναντι στον ΜακΚρίντι είχε ακυρωθεί. Η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος έγινε μετά τον εντοπισμό αξιόπιστων αποδείξεων για εκλογική νοθεία από έναν συνεργαζόμενο με την προεκλογική εκστρατεία του Χάρις.

Ο Χάρις αρνήθηκε να είναι υποψήφιος στις επαναληπτικές εκλογές, την διεξαγωγή των οποίων διέταξε η εκλογική επιτροπή της αναφερόμενης πολιτείας.

Ο Μπίσοπ από την πλευρά του, κέρδισε στον προκριματικό κύκλο των εσωκομματικών εκλογών για τους Ρεπουμπλικάνους την περασμένη άνοιξη.

Το αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: Το γεγονός ότι η έδρα των Ρεπουμπλικάνων αμφισβητήθηκε σε μία εκλογική περιφέρεια άσκησης παραδοσιακής πολιτικής επιρροής από τους ίδιους, δηλώνει ότι το προεκλογικό περιβάλλον σε παναμερικανικό επίπεδο έχει μεταβληθεί ελάχιστα κατά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018. Από το αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές, οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ διεκδικεί την επανεκλογή του.

Από την άλλη μεριά, η νίκη του Μπίσοπ με μικρή διαφορά ανακουφίζει την πολιτική ψυχολογία των Ρεπουμπλικάνων, καθώς στην περίπτωση που ο ΜακΚρίντι κέρδιζε την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μία εκλογική περιφέρεια που ο πρόεδρος Τραμπ είχε κερδίσει με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων το 2016, θα είχε κατορθώσει ένα ισχυρό πλήγμα στις ελπίδες των Ρεπουμπλικάνων να κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον επόμενο χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / POLITICO

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal