Προειδοποίηση Ηνωμένων Εθνών: Περισσότερο πλαστικό από ψάρια στις θάλασσες μέχρι το 2050 [videos]

FILE PHOTO: Πλαστικά απορρίμματα σε παραλία. Photo via Twitter. @VirginUnite




Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στον ωκεανό. Τα πλαστικά απόβλητα – είτε σε ποτάμι, είτε σε ωκεανό είτε σε γη – μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για αιώνες. Εάν οι σημερινές τάσεις συνεχίσουν, οι ωκεανοί μας θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια μέχρι το 2050. Μόνο στην ΕΕ το 80-85% των απορριμμάτων παραλίας αποτελείται από πλαστικό.

Η εκστρατεία #EUBeachCleanUp , η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ευρώπη (UNRIC), το παγκόσμιο δίκτυο Κέντρων Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNICs) και οι Smurfs, θα αυξήσει την παγκόσμια συνειδητοποίηση αυτών των θεμάτων.

  • Πάνω από 80 αντιπροσωπείες, αντιπροσωπείες και UNICs έχουν ήδη επιβεβαιώσει εκδηλώσεις εκκαθάρισης σε όλο τον κόσμο, από το Βέλγιο, το Μπουρούντι, τα Φίτζι, το Cabo Verde έως το Κιργιστάν, καθώς και τοπικές οργανώσεις, σχολεία και οργανώσεις νέων. Ο απεσταλμένος της νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχε επίσης στην εκστρατεία ως μέρος της εκστρατείας # 31daysofyouth ενός μηνός για να συμπέσει με τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα της Νεολαίας την ίδια ημέρα, 21 Σεπτεμβρίου.
  • “Είμαστε εδώ επειδή ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Η κλιματική διαταραχή συμβαίνει τώρα και συμβαίνει σε όλους μας. (…) Είμαστε σε μάχη για τη ζωή μας. Αλλά είναι μια μάχη που μπορούμε να κερδίσουμε », υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο μήνα.

Οι παγκόσμιες εκπομπές φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα τέσσερα πιο καυτά καταγραφικά και οι θερμοκρασίες του χειμώνα στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3 ° C από το 1990.

Καθαρισμός στην παραλία σε παγκόσμια κλίμακα
Η εκστρατεία στοχεύει να εμπνεύσει όλες τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, τους UNICs και τους εταίρους σε όλο τον κόσμο να οργανώσουν μια δραστηριότητα γύρω από τη Διεθνή Ημέρα Καθαριότητας / Παγκόσμια Ημέρα Εκκαθάρισης, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή να ενδυναμώσουν όσους εμπλέκονται σε δράσεις καθαρισμού των τοπικών ακτών στις χώρες τους. Στο Βέλγιο, η UNRIC θα υποστηρίξει μια δραστηριότητα καθαρισμού των παραλιών που οργανώνεται από ένα δίκτυο 26 σχολείων στην παράκτια πόλη της Οστάνδης.

Εν τω μεταξύ, σε γενικό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς καλεί όλους τους ηγέτες να έρθουν στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια για την ενίσχυση των εθνικών συνεισφορών τους έως το 2020, σύμφωνα με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% την επόμενη δεκαετία και τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

ΠΗΓΗ: ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν απειλεί με νέο προσφυγικό κύμα την ΕΕ αν δεν λάβει “στήριξη”, διερωτάται η Bild

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: