Πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Στίβου: Με αυτοπεποίθηση και πείσμα η Κατερίνα Στεφανίδη

File Photo: Η Ελληνίδα αθλήτρια και νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοικτού στίβου, Κατερίνα Στεφανίδη πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, Βερολίνο, Γερμανία. EPA, FELIPE TRUEBA




Στη μάχη της διάκρισης ρίχνονται πέντε Έλληνες αθλητές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου στη Ντόχα, που κάνει πρεμιέρα σήμερα Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος χρονικά θα αγωνιστεί ο Μίλτος Τεντόγλου στον προκριματικό του μήκους. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό και τον κλειστό στίβου θα μετάσχει στον πρώτο προκριματικό γκρουπ και θα αγωνιστεί τρίτος. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι πήγε στη Ντόχα με 8.32 στον ανοικτό και είναι στο χέρι του μία καλή παρουσία.

Το έργο δε θα είναι εύκολο αφού έχει να αντιμετωπίσει καλούς αθλητές όπως ο νικητής της προηγούμενης διοργάνωσης, Λούβο Μανιόνγκα (Ν. Αφρική), τον κορυφαίο φέτος στον κόσμο Γιαν Ετσεβαρία (Κούβα), αλλά και τους πάντα αποτελεσματικούς Ζαρκ Βίσερ (Ν. Αφρική) και Τζεφ Χέντερσον (ΗΠΑ). Το όριο πρόκρισης για τον τελικό είναι 8,15 μέτρα που είναι μέσα στις δυνατότητες του αθλητή από την Πρέβεζα.

  • Την υπεράσπιση του χρυσού μεταλλίου που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο θα επιδιώξει η Κατερίνα Στεφανίδη. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ ταξίδεψε στην Ντόχα με ένα ακόμη… διαμάντι ενώ είναι σε καλή κατάσταση. Η αθλήτρια του Μιτς Κρίερ θα αγωνιστεί στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ του επί κοντώ και λογικά δε θα έχει πρόβλημα να περάσει τα 4,60 μέτρα που είναι το όριο για απευθείας πρόκριση στον τελικό. Στο ίδιο γκρουπ με την Ελληνίδα μετέχουν μεταξύ άλλων η κορυφαία φέτος – αλλά όχι σταθερή – Τζεν Σουρ με 4,91 μ. και η επίσης Αμερικανίδα και δεύτερη στη διοργάνωση του Λονδίνου, Σάντι Μόρις.

Στο α΄προκριματικό γκρουπ θα αγωνιστεί η Νικόλ Κυριακοπούλου, στον πρώτο της αγώνα μετά τον τραυματισμού στα τέλη Ιουλίου. H αθλήτρια του Ανδρέα Τσώνη έχει ξεπεράσει τα προβλήματα έχει κάνει την προπόνηση που θα ήθελε και ευελπιστεί σε μια καλή παρουσία στη διοργάνωση. Η “χάλκινη” το 2015 στη διοργάνωση του Πεκίνου έχει κάνει φέτος 4,72 μ., επίδοση θέλει να βελτιώσει, προκειμένου να κυνηγήσει μια θέση ακόμη και στο βάθρο των νικητριών.

Τα διαδοχικά ύψη στον προκριματικό του επί κοντώ: 4,20 μ., 4,35 μ., 4,50 μ., 4,55 μ., 4,60 μ.

  • Ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάνει στη Ντόχα η Σταματία Σκαρβέλη. Η 24χρονη αθλήτρια έχει πετύχει φέτος 71,33 μ., επίδοση που αν καταφέρει να προσεγγίσει θα είναι ικανή να της δώσει πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος. Το απευθείας όριο πρόκρισης στον τελικό είναι 72,00 μέτρα. Η Σκαρβέλη αγωνίζεται στο Α΄προκριματικό γκρουπ μαζί με 14 ακόμη αθλήτριες.

Στις 23.59 της Παρασκευής στην περιοχή Corniche, δίπλα στη θάλασσα θα δοθεί η εκκίνηση του μαραθωνίου με τη συμμετοχή 69 αθλητριών και ανάμεσα τους και η Ελληνίδα Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Είναι ο πρώτος τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης που γίνεται βράδυ, γεγονός που τον κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Οι αθλήτριες θα κληθούν να κάνουν επτά στροφές των 7χλμ. πριν τερματίσουν στο ίδιο σημείο, όπου θα δοθεί η εκκίνηση.

  • Η Πριβιλέτζιο είναι σε καλή κατάσταση, αφού έβγαλε την προετοιμασία χωρίς προβλήματα και στην αρχή της σεζόν ξεπέρασε τον εαυτό της με 2.35.31. Η αθλήτρια του Γιάννη Περίφανου μετέχει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση, αφού έκανε ντεμπούτο πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο. Η νικήτρια πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο, Ρος Τσελίμο θα είναι παρουσία στην εκκίνηση, ωστόσο το έργο της θα είναι δύσκολο, αφού με αξιώσεις μετέχουν στη διοργάνωση και η Ρουθ Τσεπγκέτιχ με 2.17.08, κορυφαία επίδοση στον κόσμο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας

  • Παρασκευή (27/9) – EΡΤ Sports
    16:30 Μήκος (Α) πρ. Τεντόγλου (όριο 8,15 μ.)
    16:35 100 μ. (Α) πρώτος γύρος
    16:40 Σφυροβολία (Γ) πρ. Σκαρβέλη (όριο 72,00 μ.)
    17:10 800 μ. (Γ) πρ.
    17:30 Επί κοντώ (Γ) πρ. Στεφανίδη, Κυριακοπούλου (όριο 4,60 μ.)
    18:05 100 μ. (Α) πρ.
    18:10 Σφυροβολία (Γ) πρ.
    18:40 Ύψος (Γ) πρ.
    18:55 3.000 μ. στιπλ (Γ) πρ.
    19:25 5.000 μ. (Α) πρ.
    20:35 400 μ. εμπ. (Α) πρ.
    23:59 Μαραθώνιος (Γ) Τελικός Πριβιλέτζιο

Στεφανίδη: Διασκεδάζω περισσότερο τέτοιους αγώνες

Σε δηλώσεις της στο SDNA λίγο πριν αναχωρήσει για Ντόχα, η Κατερίνα Στεφανίδη,  η μεγάλη σταρ της ελληνικής αποστολής, δήλωσε ότι στόχος της είναι να διασκεδάσει μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση.

  • «Πάω στην Ντόχα ως κάτοχος του τίτλου που προφανώς μου δίνει κάποιο προβάδισμα. Πάω και ως κάτοχος του τελευταίου Diamond League που μου δίνει μία επιπλέον αυτοπεποίθηση. Μου δίνει μία τελείως διαφορετική αυτοπεποίθηση να είμαι απλά κάτοχος του τίτλου σε έναν αγώνα που είχε γίνει πριν δύο χρόνια και να είμαι κάτοχος του διαμαντιού που είχε γίνει πριν δέκα μέρες» σημείωσε η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια.

Τι έχει αλλάξει όμως από τον τελικό του Diamond League: «Από το διαμάντι και μετά έχουν πάει πολύ καλά τα πράγματα ίσως και λόγω αυτοπεποίθησης. Είδαμε και μια μεγάλη αλλαγή στην προπόνηση. Ψυχική προφανώς γιατί σωματικά δεν άλλαξαν και πάρα πολλά πράγματα σε δύο εβδομάδες. Πάω με καλή διάθεση. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά συνήθως αυτούς του αγώνες τους διασκεδάζω περισσότερο απ’ όλους οπότε ελπίζω να βγει κάτι καλό από αυτό».

Η ίδια πάντως διαφωνεί με την άποψη που ακούγεται ότι το επί κοντώ των γυναικών έχει αλλάξει επίπεδο: «Θα διαφωνήσω με αυτό. Το επί κοντώ των γυναικών δεν έχει αλλάξει επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια».

  • «Όπως είδατε το Diamond League το κέρδισα με άλμα στα 4,83, την προηγούμενη φορά είχα κερδίσει με 4,87, πριν τρία χρόνια είχα κερδίσει με 4,85 και την πρώτη φορά είχε κερδίσει με πόντους και η Μόρις είχε πηδήξει πέντε μέτρα. Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει στο επί κοντώ των γυναικών είναι ότι δεν είναι είμαστε δύο κοπέλες που πάμε για το χρυσό, είμαστε αυτή την στιγμή πέντε ή έξι. Παρόλα αυτά και με αυτό θα διαφωνήσω. Είμαστε τρεις κοπέλες που πάμε για το χρυσό. Δε θέλω να ρίξω καμία από τις αντίπαλές μου γιατί πολλές φορές με τέτοια λάθη χάνονται μετάλλια αλλά παρόλα αυτά, δύο είναι οι κύριες αντίπαλές μου. Είναι και οι δύο που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα περισσότερα μετάλλια».

Πόσο την επηρεάζει το γεγονός ότι οι φίλαθλοι στην Ελλάδα θα έχουν στραμμένα τα μάτια του πάνω της; «Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γενικά προσπαθώ μερικές μέρες πριν να απέχω από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νομίζω ότι είναι κάτι που με βοηθάει. Είναι κάτι θέτικο και όχι αρνητικό. Νομίζω ότι είναι καλό για τον αθλητισμό γενικότερα, να παρακολουθεί ο κόσμος στίβο και όλα τα αθλήματα».

Κλείνοντας δε θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε την άποψή για το γεγονός ότι η χρονιά ολοκληρώνεται αργά και πόσο θα επηρεάσει την κατάσταση κάποιων αθλητών: «Ίσως να επηρεάσει επιδόσεις. Ίσως μην είναι τόσο υψηλές όσο είδαμε παραδείγματος χάρη στον τελικό του Diamond League στη Ζυρίχη όπου για μένα ήταν το καλύτερο μίτινγκ επιδοσιακά φέτος. Παρόλα αυτά όπως φαίνονται τα πράγματα έχουν καταφέρει πολλοί αθλητές και αθλήτριες να φτάσουν υγιείς ως εδώ που είναι το σημαντικό και πιστεύω ειδικά για ένα αγώνισμα όπως είναι επί κοντώ δε θα κάνει τόση διαφορά. Όταν θα βρεθούμε εκεί, κάτω από πίεση, κυνηγώντας ένα μετάλλιο πιστεύω οι επιδόσεις θα είναι παρόμοιες. Η δυσκολία ότι είναι τόσο μεγάλη χρονιά είναι ίδια για όλες μας. Οπότε δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει τόσο πολύ. Περισσότερο θεωρώ ότι θα επηρεάσουν οι συνθήκες ότι θα έχει ζέστη απ’ έξω και κρύο μέσα, παρά ότι ήταν τόσο μεγάλη η σεζόν».

Πηγή: sdna.gr

Ο ΟΠΑΠ στο πλευρό της Εθνικής Στίβου:16 αθλητές και αθλήτριες η ελληνική αποστολή στη Ντόχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: