Που θα πάει το Oruc Reis; Η Τουρκία επιδιώκει ένα «βαρύ χειμώνα» στο Αιγαίο και την Κύπρο

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι γείτονές μας έχουν αποδείξει- σύμφωνα με Στρατηγούς στο Ελληνικό επιτελείο- πως ότι λένε, το κάνουν κι αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει ανήσυχους, αλλά σε καμία περίπτωση φοβικούς.

  • Η πολύ πρόσφατη πόζα του Ταγίπ Ερντογάν με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι αναφορές του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ πρωτίστως για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και μεγάλο μέρος στο Αιγαίο, οι αμφισβητήσεις και οι παραβιάσεις, είναι οι ίδιες με μια σταθερή προκλητική πολιτική από το 1974.

Ωστόσο αν πάρουμε τα πρόσφατα στοιχεία, στο Ελληνικό επιτελείο παραδέχονται ότι την ίδια εποχή, το φθινόπωρο του 2018 υπήρχε και πάλι παρόμοια αυξημένη ρητορική έντασης και πολλές λεκτικές απειλές. Το μήλον της Έριδος ήταν και πάλι η Αν. Μεσόγειος.

Υπήρχε, παράλληλα με την ρητορική που δημιουργούσε το κλίμα, η προετοιμασία του ερευνητικού «Barbaros», το οποίο επέπλευσε άφησε πίσω του καλώδια όμως τελικά σχεδόν εκδιώχθηκε από τις Ελληνικές φρεγάτες όταν πέρασε την κόκκινη γραμμή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Οι εκτιμήσεις για το Oruc Reis και η αγωνία της Άγκυρας για εκπλήξεις από το ΠΝ

Πριν λίγα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην Δύση, φωτογραφίζοντας και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τις αντιδράσεις της ΕΕ για τις οποίες έχουν πιέσει τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, κυνικά τι είπε; Ότι μας είπαν να φύγουμε, αλλά εμείς αυξήσαμε τις δυνάμεις μας και θα το κάνουμε όπου απαιτείται για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

  • Τώρα βρίσκεται σε ημέρες προετοιμασίας (παρόμοια εποχή ήταν και το 2018) το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, «Oruc Reis» που περιμένει τη ναυτική οδηγία η οποία θα το οδηγήσει σε κάποιο σημείο που θα υποδεικνύει στο πλήρωμα, το επιτελείο της Άγκυρας.

Αν αυτό το σημείο θα είναι προκλητικό ή αν θα θίξει Ελληνικά συμφέροντα μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν κι αυτές διφορούμενες.

  • Η μια εκτίμηση που έχει τη βάση της σε πληροφορίες του περασμένου Ιουνίου λέει πως το δεύτερο σεισμογραφικό της Τουρκίας θα επιχειρήσει να περάσει και σε τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εδώ, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για οποιαδήποτε αποτρεπτική ενέργεια απαιτηθεί.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει πάρει και τα μέτρα του σε πολλά επίπεδα, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν προβληματίσει την Άγκυρα που αναζητά τις καλά κρυμμένες «εκπλήξεις».

  • Η δεύτερη θεωρία ομιλεί για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ίσως νοτιοδυτικά του νησιού, δηλαδή κοντά στα οικόπεδα που δεν κατάφερε να πλησιάσει ο Πορθητής διότι οι κινήσεις και το ενεργειακό deal της Λευκωσίας με την κοινοπραξία TOTAL- ENI, έφραξε τον δρόμο για τέτοιου είδους σχέδια από την πλευρά της Τουρκίας.

Εδώ πολύ σωστά θα διερωτηθεί κανείς πως σε αυτές τις περιοχές είχε κινηθεί ξανά το ερευνητικό «Barbaros» αλλά η απάντηση είναι πολύ απλή.

  • Η Τουρκία βαδίζει σε δρόμο που θα θελήσει να προκαλέσει περισσότερο την Ελλάδα

Η Άγκυρα θέλει τις εντυπώσεις και την επίδειξη σημαίας πως βρίσκεται στην περιοχή, πειρατικά και εξυπηρετεί τον δικό της σκοπό, παρά το γεγονός ότι παραμένει στην άκρη των ενεργειακών εξελίξεων.

Πάντως οι ίδιες ανώτατες πηγές εξηγούν επίσης ότι από τη στιγμή που οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν επεκταθεί σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να βάλει στο παιχνίδι την Ελλάδα ώστε να σηκωθεί σκόνη.

  • Οι τρόποι που αναζητά η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι οι καλύτεροι διότι όλοι αυτοί εκδηλώνουν εντάσεις κι αυτές με τη σειρά τους εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος.

Προσπαθεί η Τουρκία ν’ ακυρώσει Ελληνική άσκηση Έρευνας Διάσωσης με τη συμμετοχή και της Frontex, αδιαφορώντας πως οι κινήσεις της, που προκαλούν την χώρα μας, γίνονται ενώπιων και των συμμαχικών χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη για το μεταναστευτικό.

  • Δεσμεύει περιοχές εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας για ασκήσεις και μέσω των ΜΜΕ προχωρά σε θεωρίες συνομωσίας περί δήθεν θερμού επεισοδίου. Ή υπάρχουν φαντάσματα ή δημιουργείται κλίμα στην Τουρκική κοινή γνώμη λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Όλα αυτά αναλύονται την ώρα μάλιστα που οι διερευνητικές ερωτήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές περί συνέχισης νέου κύκλου συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναζητούν ημερομηνίες, θέσεις, προτάσεις.

Ωστόσο η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει συμμετοχή σε κάτι τέτοιο, οι εμπρηστικές διαθέσεις και η ρητορική εντάσεων θα πρέπει να πέσει αρκετά από την υφιστάμενη.

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα στο Αιγαίο με «αντί-ΝΟΤΑΜ» για Έρευνα και Διάσωση στη Χίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: