Πως κατέρρευσε το παραμύθι του Μεβλούτ; Η αξιοπρέπεια, ο εκβιασμός, οι κανονιοφόροι…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μία τυχαία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έφερε τα πάνω-κάτω στην Κύπρο, και οι γνωστοί αλλά λίγοι …εξανέστησαν διότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε ευτυχώς να απαντήσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ειρωνευόταν, εκβίαζε και απειλούσε τους πάντες στο νησί.

Αντιλαμβάνομαι ότι ειπώθηκε πως ήταν στημένο το περιστατικό από την κυπριακή πλευρά, για να εξυπηρετηθεί ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Επειδή γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν παρόν στη σκηνή του «εγκλήματος» καλύπτοντας σε άλλο μέρος του κτιρίου του ΟΗΕ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Η ιστορία ξεκίνησε από τον καλό συνάδελφο Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο οποίος συνομιλούσε με τον κ. Τσαβούσογλου για ένα χρονικό διάστημα πάνω από πέντε λεπτά πριν εμφανιστεί ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος πήγαινε στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Και για να πάει στο χώρο της συνάντησης έπρεπε να περάσει ακριβώς από το σημείο, στο οποίο βρίσκονταν και συζητούσαν ο συνάδελφος και ο κ. Τσαβούσογλου. Αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε στημένο ήταν το «επεισόδιο» και όσοι γνωρίζουν τους χώρους του ΟΗΕ, καταλαβαίνουν. Όλοι συναντώνται με όλους, εχθροί και φίλοι, διότι ακριβώς βρίσκονται στις ίδιες αίθουσες και διαδρόμους. Και οι περισσότερες συναντήσεις γίνονται μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων.

Απ’ εκεί και πέρα, όσον αφορά την ουσία, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τις συναντήσεις του με τον Τούρκο υπουργό, δεν πρέπει να μίλησε για «δύο κράτη», αλλά γι’ αυτήν την περίεργη σκέψη του που ίσως να παραπέμπει και σε συνομοσπονδία. Όχι ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει σκεφθεί τη κακή διευθέτηση των «δύο κρατών» ή της διχοτόμησης…

Αυτό που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι η Λευκωσία αναγκάστηκε να επιστρέψει στον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ίσως και για λόγους τακτικής, ένα στόχο επικίνδυνο. Και η διζωνική, και η διχοτόμηση θα αποδειχθούν καταστροφικές λύσεις για την Κύπρο. Και φτάσαμε στο σημείο, εδώ που οι Κύπριοι και οι Έλληνες πολιτικοί οδήγησαν τα πράγματα, μερικοί να υποστηρίζουν πως αυτό που συμφέρει στην Κύπρο και στο λαό της είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε συγκρουσιακή διάθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι αυτό απαιτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν, που δεν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη -και προκάλεσε εντύπωση η απόρριψη του αιτήματος για συνάντηση- απειλεί με εισβολή στη βόρεια Συρία, για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους, οι οποίοι είναι την ίδια στιγμή σύμμαχοι των Αμερικανών. Στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι τεταμένη και στο Ισραήλ δεν έχουν κυβέρνηση. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και την Κύπρο, η οποία όταν καθίσει η διπλωματική «μπίλια» μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση ή και σε ακόμα πιο δυσάρεστη κατάσταση. Γιατί, λοιπόν, η βιασύνη για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα όπως η Τουρκία απαιτεί και στη βάση ενός εγγράφου, που καλύπτει τις ανάγκες της κατοχικής δύναμης;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Πόσο βέβαιος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνεννοείται με την Άγκυρα; Αν υποθέσουμε ότι δεν γνωρίζει -που σίγουρα ξέρει- δεν διαβάζει και τις εφημερίδες; Ο Ακιντζί είναι κόκκινο πανί για τους ισλαμιστές της Άγκυρας, οι οποίοι έχουν διορίσει άλλα τσιράκια στα κατεχόμενα. Ο σημερινός κατοχικός ηγέτης, τους έκανε καλά τη δουλειά, ο κ. Αναστασιάδης τον βοήθησε να γίνει και «συμπρόεδρος», οπότε ο Ερντογάν δεν τον χρειάζεται πια. Είναι ένα στημένο λεμόνι ο Ακιντζί. Η περίπτωση του κατοχικού ηγέτη είναι ένα από τα μεγάλα πολιτικά λάθη του ΑΚΕΛ, αλλά και του προέδρου της Κύπρου. Οι Τούρκοι τους τύλιξαν σε μία κόλλα χαρτί…

Την ίδια στιγμή, και εκτός των παραπάνω προβλημάτων, διστακτική είναι και η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει δικά της σοβαρά θέματα: η οικονομία ακόμα δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο Ερντογάν εκβιάζει την Αθήνα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και καθημερινά γίνονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Γενικά η κατάσταση είναι δυσάρεστη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να ασχοληθεί ΤΩΡΑ με το Κυπριακό. Θα έλεγα ότι δεν είναι έτοιμος -άλλωστε είναι και ένα θέμα που δεν το κατέχει και θα ήθελε να το μελετήσει. Χωρίς την πραγματική βοήθεια της Ελλάδας, πως θα διαπραγματευθεί ο κ. Αναστασιάδης; Και πάντα το μείζον ερώτημα είναι τι θα διαπραγματευθεί. Και μάλιστα με μία Τουρκία η οποία είναι έντονα επιθετική και εκβιαστική.

Κανένας σοβαρός ηγέτης δεν εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες ανήθικων εκβιασμών. Είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα εξής:

  • «Αν και δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω ένα παιχνίδι κατηγορίας, δεν επιτρέπεται και η αξιοπρέπεια του λαού μας προτάσσει, να μην αποδεχτούμε τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες  εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση».

Ας τα τηρήσει λοιπόν αυτά που είπε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εύχομαι ότι θα προβληματιστούν όσοι έχουν αυταπάτες για τη βοήθεια της Ρωσίας στην Κύπρο. Όλα έχουν σχέση με τα συμφέροντα και μόνο. Αν τα εξυπηρετείς είσαι ο καλύτερος υπηρέτης. Αν αρνείσαι να το πράξεις είσαι εχθρός. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πάντα υποστήριζε το νησί, έθεσε στον κ. Αναστασιάδη κάποια θέματα, που δείχνουν ότι η Μόσχα αλλάζει «γραμμή». Εξέφρασε παράπονα για τις αμερικανικές πιέσεις προς τον πρόεδρο της Κύπρου να μην αγοράζει ρωσικά όπλα και για την απαγόρευση ελλιμενισμού για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εκτός αν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο κ. Λαβρόφ «την είπε» στον κ. Αναστασιάδη και για τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες προφανώς δεν ξεπλένουν πια ρωσικό χρήμα… Τα συμφέροντα της Μόσχας στην ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετούνται πλέον από την Τουρκία και δεν μου βγάζει κανείς από το μυαλό ότι όλη αυτή η άκρατη τουρκική προκλητικότητα είναι και ένα «σέρβις» στον «ξανθό ηγέτη»…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο εξοχότατος πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Α. Παπανδρέου άλλως ΓΑΠ, προσκάλεσε ξανά στην ανύπαρκτη Σοσιαλιστική Διεθνή τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Με τον ΓΑΠ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα. Αυτός ήταν πάντα. Έχει μία απέχθεια για τους Έλληνες της Κύπρου, ενώ είμαι βέβαιος πως θεωρεί ότι οι αδικημένοι στο νησί είναι οι …Τουρκοκύπριοι. Άλλωστε, όπως λέει και ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχει κατοχή στο νησί. Τα κατοχικά στρατεύματα ήρθαν να …ελευθερώσουν την Κύπρο! Ο ΓΑΠ είναι μία προβληματική προσωπικότητα. Έχει την απόλυτη ευθύνη για την κάκιστη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που οδήγησε τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και τη μιζέρια. Παρ’ όλα αυτά, αντί να σιωπήσει συνεχίζει και προκαλεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Με όλο το σεβασμό δεν συμφωνούμε με τους κ. Αναστασιάδη και Μητσοτάκη για Κύπρο-Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: