Ποια είναι η λογική της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν; Συμφωνούν ότι διαφωνούν!

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) σε παλαιότερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ) στην, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ (*)

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη από 23 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστές για το Αιγαίο, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος .

Είναι λογικό να επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γειτόνους μας, είναι θετικό να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, είναι χρήσιμο να ζήσουν ειρηνικά οι δύο λαοί μας και να επιδοθούν σε έργα που θα τους προσφέρουν την οικονομική τους ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και τα παπαγαλάκια του μας θυμίζουν καθημερινά “την γαλάζια πατρίδα τους”, παραβιάζοντας κυκλικά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ένα βήμα προ των πυλών στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

  • Η Τουρκία επιθυμεί να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, γεγονός που είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που αναφέρει ρητά ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, και παράλληλα διεκδικεί το μισό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και δυτικά παραβιάζοντας και την συνθήκη της Λωζάνης.
  • Είναι λογικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη όλα τα θέματα που μνημόνευσα από θέση ισχύος και παράλληλα θα ζητήσει την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα.

Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν κοινή γραμμή με τις γνωστές θέσεις τους, σύμφωνα με αυτά που έχουν δηλώσει επίσημα οι κύριοι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης.

Επίσης, είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία με γνώμονα το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές ή μονομερείς διεκδικήσεις”… Και καταλήγει: ότι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν εκπτώσεις.

  • Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα καθίσουν στο τραπέζι της γνωριμίας για ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων που η κάθε πρόταση θα περιέχει και το αποτύπωμα της συνέχειας των διπλωματικών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρατηρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία πολιτικής που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, με κάποιες ελάχιστες τεχνικές διαφοροποιήσεις, τόσο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και στο Μακεδονικό παρά της αντιθέτου λογικής ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας παραμένει τουλάχιστον ίδια  σ’ αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα, που είναι θετικό γεγονός να υπάρχει συνέχεια στα Εθνικά μας θέματα.

  • Θα ήταν ακόμη θετικότερο αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο να είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την λογική και τους στόχους της συνάντησης.
  • Οφείλει κατά την γνώμη μου, να ακούσει με προσοχή αυτά που θα του αναφέρουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί και  ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας που έχει συναντήσει πολλάκις τον Ταγίπ Ερντογάν και γνωρίζει τον χαρακτήρα του και την Φώφη Γεννηματά που έχει πολλά να του μεταφέρει ως προς την λογική του Κινήματος Αλλαγής σ’ αυτό το θέμα,  που είναι κρίσιμο για την πατρίδα μας .

Εκτιμώ ότι οι δύο πλευρές μετά το πέρας της συνάντησης θα συμφωνήσουν “ότι δεν συμφωνούνμε το ενδεχόμενο να αφήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ) ή θα δούμε την επιτάχυνση των αρνητικών εξελίξεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές πιέσεις ως προς την λογική και το αποτέλεσμα της συνάντησης, που πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται ήδη σε ασφυκτικό κλοιό και αδυνατεί ουσιαστικά να αντιδράσει με δυναμικά μέτρα, βλέποντας παράλληλα ότι η ΕΕ εκτός από παχιά λόγια, δεν έχει προσφέρει συνειδητά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί τερματίζοντας την επικρατούσα κατάσταση.

(*) Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος εα Μηχανικός της ΣΜΑ
Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά – Ήταν υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας ΔΕΝ λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Ελλάδα να ζητήσει δυναμικά την αλληλεγγύη των συμμάχων της: Τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: