Πέθανε ο δημιουργός της φωτογραφίας του άνδρα με τα τανκς στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου

Η εμβληματική φωτογραφία του Τσάρλι Κόουλ από την πλατεία Τιενανμέν το 1989. Photo via Facebook




Ο Τσάρλι Κόουλ, τιμήθηκε για την ιστορική φωτογραφία του με το βραβείο World Press Photo. Ήταν ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που κατέγραψαν με τον φακό τους την διάσημη όσο και συγκλονιστική στιγμή που διαδηλωτής στέκεται ακίνητος μπροστά στην φάλαγγα των τανκς στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης για Δημοκρατία στην Κϊνα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Ιουνίου του 1989, μια μέρα αφότου εκατοντάδες, πιθανόν και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επέμβαση του κινεζικού στρατού. Έγινε παγκοσμίως η φωτογραφία – σύμβολο των διαδηλώσεων του 1989. Ο Κόουλ είχε τραβήξει τη φωτογραφία του για το αμερικανικό περιοδικό Newsweek με τηλεφακό από το μπαλκόνι ξενοδοχείου.

Αργότερα είχε δηλώσει πως εκείνη τη στιγμή περίμενε ότι ο άνδρας της φωτογραφίας θα σκοτώνονταν από το στρατό κι ένιωσε πως ήταν υποχρέωσή του να καταγράψει αυτό που συνέβαινε.

Όμως, ο αγνώστων στοιχείων διαδηλωτής τραβήχτηκε τελικά μακριά από τα άρματα μάχης από άλλα δυο άτομα. Δεν είναι γνωστή η εξέλιξή του έκτοτε.

Ο Κόουλ ήξερε πως θα τον ερευνήσει η κινεζική Ασφάλεια, οπότε έκρυψε το ρολό του φιλμ στο μπάνιο. Λίγη ώρα μετά πράγματι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του και έψαξαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά δεν ανακάλυψαν το φιλμ.

Η Τσάρλι Κόουλ, ζούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου και πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 64 ετών.

Πριν 30 χρόνια η πλατεία Τιενανμέν είχε καταληφθεί επί εβδομάδες από φοιτητές που διαδήλωναν με κύριο αίτημα τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όμως, αργά την 3η Ιουνίου, εισέβαλε στην πλατεία ο στρατός και άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς να δημοσιοποιήσει στοιχεία. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι έλεγαν πως τα θύματα πρέπει να ήταν πάνω από 3.000.

Η φωτογραφία του Κόουλ με τον άνδρα μπροστά στο άρμα μάχης είναι ακόμη απαγορευμένη στην Κίνα.

Με πληροφορίες από BBC

Πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων ο δημοσιογράφος και εκδότης Δημήτρης Ρίζος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: