Παθητική η αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική προέλαση: Επόμενος στόχος το Καστελόριζο;

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ιστορία του Κυπριακού είναι γεμάτη από πρωτοβουλίες, διαδικασίες και διπλωματικές αποτυχίες. Μια από τις αποτυχίες την βιώσαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στη Λευκωσία, στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

Στο τέλος το κείμενο με τους «όρους αναφοράς», τη βάση των διαπραγματεύσεων,  έμεινε στη μέση καθώς από την Τρίτη και εντεύθεν η μια αλλαγή που ζητούσε η τουρκική πλευρά διαδεχόταν την άλλη. Έγινε αγνώριστο το πρώτο κείμενο, το οποίο υποτίθεται ότι σχεδόν το είχαν συμφωνήσει.

  • Το μήνυμα από την Άγκυρα έφθασε στα κατεχόμενα το βράδυ της Δευτέρας: Να μην συμφωνηθεί οτιδήποτε. Κι αυτό έγινε! Γι αυτό άλλωστε, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει χρόνο να… σκεφθεί. Η πραγματικότητα ήταν πως έπρεπε να ρωτήσει την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα, αναμένεται στις σημερινές επαφές να δώσει τις εντολές για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού.

Και είναι προφανές, με βάση και τα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο Κυπριακό θα γίνονται μεν, πλην όμως συμφωνία σε αυτή, τουλάχιστον, τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Κι αυτό γιατί η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η επιβολή νέων τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενδεχομένως και πέραν από αυτήν.

  • Κρίσιμη θα είναι η απόφαση της κατοχικής Τουρκίας για το πού θα κατευθυνθεί Όρουτς Ρέις: Θα ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο ή θα νοτίως της Κύπρου;

Από την απόφαση αυτή θα κριθούν πολλά κυρίως ως προς την αντίδραση της Αθήνας, η οποία μέχρι στιγμής έχει παθητικό ρόλο. Επιλέγει την οδό των καταγγελιών, καταδικάζει, χωρίς να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

  • Θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι; Επί τούτου δεν υπάρχει μέχρι σήμερα απάντηση. Ενδεχομένως να δοθεί αύριο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Μητσοτάκη- Αναστασιάδη, στην Αθήνα.

Το αθηναϊκό κράτος δεν έχει αντιληφθεί πως μετά την προέλαση της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο βήμα, ο επόμενος στόχος, θα είναι η ελλαδική θαλάσσια περιοχή. Κι αυτό θα γίνει όσο η Αθήνα παρακολουθεί παθητικά τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε βάρος της Κύπρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Όταν ο κρόταφος ψάχνει το πιστόλι: Ψέμα ότι η Τουρκία δέχθηκε αποχώρηση του στρατού της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: