Παραπομπή Τσίπρα για Novartis ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του σκανδάλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Δεν αλλάζει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis κι επιμένει να προκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβάνοντας και το πρόσωπό του πρώην πρωθυπουργού σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η συγκρότηση εξεταστικής ή η παραπομπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ειδικό Δικαστήριο θα αποκαλύψει το μέγεθος του σκανδάλου της Novartis αλλά και της απάτης -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- των γαλάζιων στελεχών.

  • Το θέμα της Novartis αναμένεται να συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που επισήμως έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για την Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.

Σ’ αυτήν την συνεδρίαση εξάλλου θα καθοριστεί και ο οδικός χάρτης για την διεύρυνση του κόμματος και τις μαζικές εγγραφές νέων μελών.

Γεροβασίλη: Το πραγματικό σκάνδαλο

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η προανακριτική επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί θα πρέπει να συμπεριλάβει και τον πρώην πρωθυπουργό και όχι μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και επαναλαμβάνουν ότι κεντρικός στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός από το πραγματικό σκάνδαλο. Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη το πραγματικό σκάνδαλο Novartis βρίσκεται στην δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο.

Η κ. Γεροβασίλη θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας για την δήθεν «σκευωρία» στη Βουλή, καθώς συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της, του αιτήματος της εισαγγελέως διαφθοράς για την άρση της ασυλίας Λοβέρδου. Σύμφωνα δε με το σχετικό πόρισμα ο πρώην υπουργός πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας, καθώς σε αυτό περιγράφονται οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου.

Τρικ της ΝΔ λέει ο Σκουρλέτης

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής δικογραφίας περί το σκάνδαλο και εμφάνισης μία ψευδοδικογραφίας αυτής των Σαμαρά-Βενιζέλου που αναφέρεται σε αστήρικτες αιτιάσεις περί σκευωρίας. Επιπλέον θεωρεί ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα ούτως ώστε μέσω της συζήτησης για τον κ. Παπαγγελόπουλο να στοχοποιείται ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ένα τρικ» της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη εκτίμησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Στην επιχειρηματολογία της η Κουμουνδούρου επιμένει στις αντιφάσεις στην οποίες πέφτει η κυβερνητική παράταξη. Όπως για παράδειγμα σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «ή ο κ. Σαμαράς είναι συκοφάντης και δεν υφίσταται ζήτημα σκευωρίας ή ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστησαν μία ολόκληρη σκευωρία. Και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν».

Απάντηση Καλαφάτη στη Γεροβασίλη

Απαντώντας στη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, ο Στ. Καλαφάτης αρκέστηκε να σημειώσει το εξής: «542 λέξεις και δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Παπαγγελόπουλος. Στο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;».

Συναινεί το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του -με δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Βασίλη Κεγκέρογλου- συναινεί σε Προανακριτική Επιτροπή, καθώς -όπως υποστηρίζει- «υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη Ν.Δ. και το άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα αγκάθια και τα δυο ενδεχόμενα

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα αποφανθεί η επιτροπή ότι δεν είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση και αυτή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη που θα αναλάβει να εξετάσει τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου για όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Αγγελής ή θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, που μπορεί να φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο.

  • Οι κινήσεις μελετούνται με προσοχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, με το σενάριο να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μετά από μερικές συνεδριάσεις της επιτροπής να είναι ισχυρό.

Τις σχετικές συζητήσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ πυροδότησε και η αναφορά που έκανε στη δήλωση του ο γραμματέας της, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι αρχικά, στο πλαίσιο της επιτροπής, «θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».

Η πρόταση της ΝΔ

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω του γραμματέα της ΚΟ, Σταύρου Καλαφάτη, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εισαγγελέων και τον επηρεασμό την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis που βρίσκεται σε εξέλιξη

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η ΝΔ ζητά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μόνο με… ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

  • «Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και τονίζει:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

  • Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του την Τρίτη 17/9 στο CNN Greece χαρακτηρίζει αθλιότητες τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει κατονομαστεί από τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ως εκείνος που μεθόδευσε τη «σκευωρία» της Novartis.

«Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» λέει στο CNN Greece o κ. Παπαγγελόπουλος. Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρώην υπουργός δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στη Βουλή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, efsyn, iefimerida.gr

 

Novartis: Βγαίνει μεν από το «κάδρο» ο Τσίπρας αλλά η παραπομπή Παπαγγελόπουλου θα είναι in rem

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: