Πάνω από 10.500 κεραυνοί έως το μεσημέρι: Νεκροί 2 άνδρες σε Λεχαινά, Κυπαρισσία [videos, photos]

File Photo: Πολλοί κεραυνοί κτύπησαν την Ελλάδα. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τραγικό τέλος είχαν ένας 35χρονος εργάτης στα Λεχαινά Ηλείας και ένας ακόμα 56χρονος άνδρας στην Κυπαρισσία, σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι χτυπήθηκαν θανάσιμα από κεραυνό.

  • Ο άτυχος άνδρας από τα Λεχαινά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, ο 56χρονος έχασε τη ζωή του σε παράνομο σκουπιδότοπο του δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι. Φέρεται δε να είχε μεταβεί εκεί μαζί με άλλα τρία άτομα και, καθώς έψαχνε μέσα στα σκουπίδια για αντικείμενα και ρουχισμό, χτυπήθηκε από τον κεραυνό.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η  ΕΡΤ, τον 56χρονο προσέγγισαν πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, διαπιστώνοντας ότι και αυτός ήταν νεκρός.

H επιδείνωση του καιρού παραμένει ραγδαία, καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν τη δυτική χώρα. Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκαν πάνω από 10.500 κεραυνοί έως τις 13:00, εκ των οποίων περίπου 7.000 πάνω από την θάλασσα και 3.500 πάνω από την ξηρά. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή τους.

Γεωγραφική κατανομή των κεραυνών, Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019. Πηγή: meteo/EAA

Παράλληλα, πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του σταθμού του Πύργου Ηλείας, όπου καταγράφηκαν 100 χιλιοστά βροχής.

Τα ισχυρά φαινόμενα προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων σε Κεφαλονιά, Ηλεία και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρό από κεραυνό στη Μυρσίνη Λεχαινών (Ηλεία).

Τα ύψη βροχής, Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019. Πηγή: meteo/EAA

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις έως το πρωί της Τετάρτης

Στο μεταξύ, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου, βροχές και σποραδικές καταιγίδες σημειώνονται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά της χώρας, με τα μεγαλύτερα ποσά ύδατος να καταγράφονται κατά τόπους στο νομό Ιωαννίνων.

  • Για το υπόλοιπο της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου, όμως από το πρωί θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και έως το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 μποφόρ, ενώ κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων θα παρουσιάζουν ισχυρές ριπές.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές από το πρωί έως και σήμερα, βράδυ Τρίτης, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Ακολουθεί χάρτης της αναμενόμενης ηλεκτρικής δραστηριότητας στην ατμόσφαιρα (κεραυνοί) το απόγευμα της Τρίτης 24/09, σύμφωνα με αλγόριθμο του αναπτύχτηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ΤΑΛΟΣ.

Η αναμενόμενη ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα (κεραυνοί) το απόγευμα της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου 2019. Πηγή: meteo/EAA

Με πληροφορίες ΕΘΝΟΣ, meteo/EAA

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις την Τρίτη: Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: