Ούτε μια μέρα νόμιμοι: Απέσυραν το Γιαβούζ, άρχισαν ασκήσεις πρόκληση με πραγματικά πυρά

Τουρκική φρεγάτα. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκικό υπουργείο Άμυνας




Σε καθημερινή βάση η Τουρκία δεν μπορεί αν δεν προκαλέσει ή δεν παρανομήσει καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Συνήθως κάνει και τα δύο μαζί.

Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα στην ειδησεογραφία των τελευταίων αρκετών μηνών που δεν υπάρχει πράξη ή δήλωση οι οποίες συνιστούν πρόκληση προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποκορύφωμα φυσικά την καταπάτηση της ΑΟΖ και τη διενέργεια ερευνών μέσα σε αυτές.

Όπως πάντως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ το γεωτρύπανο Γιαβούζ ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των παράνομων γεωτρήσεών του μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανοιχτά της Καρπασίας και επέστρεψε στη Μερσίνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το γεωτρύπανο περιμένει για ανεφοδιασμό στα ανοιχτά της συνοικίας Τασουτσού της Μερσίνας ενώ αναμένει οδηγίες αν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο ή όχι.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η εξέλιξη αυτή είναι, στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπραγματευτικός ελιγμός ή κρύβει κάποια άλλη μελλοντική εξέλιξη.

Άσκηση «Αποφασιστικότητα 2019»

Παράλληλα, όμως επειδή προφανώς πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρχει υλικό προπαγάνδας για να προβάλλεται έτσι ώστε ο λαός της Τουρκίας να ξεχνά τα δεινά της οικονομίας και της καθημερινότητάς του, ξεκίνησε άσκηση με την ονομασία «Αποφασιστικότητα 2019» που θα πραγματοποιηθεί έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε Μεσόγειο και Αιγαίο με την χρήση πραγματικών πυρών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την άσκηση «Αποφασιστικότητα 2019» η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι «δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο».

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κλασσική Ερντογανική πρακτική και ρητορική.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν υπό την διοίκηση των Ναυτικών Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλάκατοι, αμφίβια πλοία, υποβρύχια, θαλάσσια ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υποβρύχια. Υπό τη διοίκηση των τουρκικών Δυνάμεων Ξηράς θα συμμετέχουν επιθετικά ελικόπτερα και υπό τη διοίκηση της τουρκικής Αεροπορίας επιθετικά και άλλα αεροσκάφη.

Η άσκηση ξεκίνησε από το Γκιόλτουσκ, Έρντεκ Φωκαία και Ακσάζ της Τουρκίας και χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Επίσης ανοιχτά της Μερσίνας και της Αττάλειας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ασκήσεις .

HJ με πληροροφορίες από ΚΥΠΕ

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία επιχειρεί αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Αμμόχωστο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: