Όταν η Σερένα Γουίλιαμς υποκλίθηκε στη 19χρονη Μπιάνκα Αντρεέσκου, νικήτρια του US Open

Η Μπιάνκα Αντρεέσκου πανηγυρίζει τη νίκη της. EPA, JASON SZENES




Οταν η Σερένα Γουίλιαμς κατακτούσε τον πρώτο Γκραν Σλαμ τίτλο στην καριέρα της πριν από 20 χρόνια (!) στη Νέα Υόρκη, η Μπιάνκα Αντρεέσκου δεν είχε γεννηθεί. Ακολούθησαν άλλα 22 major τρόπαια για τη θρυλική Αμερικανίδα, που έφτασε μέχρι τα 23 σε μια πορεία δόξας και λάμψης.

Το 24ο ωστόσο, μοιάζει καταραμένο καθώς στην τέταρτη προσπάθειά της για να πιάσει την Αυστραλέζα Μάργκαρετ Κορτ (η γυναίκα με τα περισσότερα Γκραν Σλαμ στην ιστορία του τένις), η Σερένα ηττήθηκε και πάλι.

Μετά τη γέννηση της κόρης της -κι αφού μεσολάβησε η προσωρινή απόσυρσή της από τα κορτ- έχασε τους τελικούς του Γουίμπλεντον και του US Open το 2018 και ξανά του Γουίμπλεντον τον περασμένο Ιούλιο. Και τώρα, στο γήπεδο όπου ξεκίνησε να χτίζει τον μύθο της το 1999, έπεσε θύμα της εξαιρετικά ταλαντούχας και απόλυτα προετοιμασμένης για μια μεγάλη μάχη απέναντι στην κορυφαία τενίστρια των τελευταίων 25 ετών.

Η πρώτη Καναδέζα με Γκραν Σλαμ

Η 19χρονη Αντρεέσκου ήταν καταπληκτική, δεν αισθάνθηκε ούτε δέος, ούτε φόβο απέναντι στο είδωλό της και με προσήλωση… πρωταθλήτριας έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου Γκραν Σλαμ τίτλου στην καριέρα της νικώντας 2-0 σετ (6-3, 7-5) τη Γουίλιαμς. Και τούτο συνέβη μόλις στον παρθενικό τελικό της σε major τουρνουά. Εγινε παράλληλα, η πρώτη Καναδέζα τενίστρια που κατακτά Γκραν Σλαμ, καθώς η Τζίνι Μπουσάρ είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Γουίμπλεντον το 2014.

Ο τελικός ήταν ιστορικός και για έναν επιπλέον λόγο καθώς με την παρουσία στο κορτ τής 37χρονης Γουίλιαμς και της 19χρονης Αντρεέσκου καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο φιναλίστ σε τελικό ενός εκ των μεγάλων τεσσάρων τουρνουά!

Εξαιρετικό ξεκίνημα

Η Αντρεέσκου μόλις στην τέταρτη παρουσία της σε Γκραν Σλαμ (έκανε ντεμπούτο το 2017 στο Γουίμπλεντον) και στην πρώτη της εμφάνιση στο US Open (την προηγούμενη διετία συμμετείχε στα προκριματικά), πέρασε στην ιστορία του τένις, ενώ από το Νο. 15 θα μπει στο Top10.

Η Καναδέζα άρχισε με αποφασιστικότητα το παιχνίδι δίχως να είναι αγχωμένη και πιεσμένη. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα το πάντοτε νωθρό ξεκίνημα της Σερένα, που χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει ρυθμό στα ματς, έκανε μπρέικ από το πρώτο γκέιμ. Παράλληλα διατήρησε το σερβίς της καθόλη τη διάρκεια του σετ, και κάνοντας ένα ακόμη μπρέικ στην Αμερικανίδα επικράτησε 6-3.

Αντέδρασε η Σερένα αλλά…

Το δεύτερο σετ είχε ανάλογη εξέλιξη στο ξεκίνημά του καθώς η Καναδέζα έκανε και πάλι πολύ νωρίς το μπρέικ (2-0), κόβοντας τα φτερά της Σερένα που άρχισε να χάνει πλήρως τον έλεγχο του αγώνα. Κάπως έτσι η Αντρεέσκου έφτασε στο 5-1 παίζοντας καταπληκτικό τένις. Ομως η Γουίλιαμς έδειξε σημάδια ζωής και με τη βοήθεια του κοινού που ήταν συντριπτικά με το μέρος της, οδήγησε το παιχνίδι στο 5-5 (παραδέχθηκε μετά το ματς ότι οι φίλαθλοι ήταν εκείνοι που την κράτησαν μέσα στο ματς με την ώθηση που τις έδωσαν).

Εκεί όμως και πάλι η τρομερή 19χρονη βρήκε την ψυχραιμία και τις απαντήσεις στο αγωνιστικό ανέβασμα της Γουίλιαμς. Κράτησε το χέρι της για το 6-5 και πραγματοποιώντας στη συνέχεια ένα ακόμη μπρέικ πέτυχε το 7-5 κι άκουσε από τη διαιτητή του αγώνα το «game, set and match mrs. Andreescu».

Η εκπληκτική Αντρεέσκου έγραψε ιστορία στα 19 της, εκεί όπου στην ίδια ηλικία άρχιζε να χτίζεται ο θρύλος της μοναδικής Σερένα Γουίλιαμς, που αποδέχθηκε ιπποτικά την ήττα της από μια παίκτρια που ήταν σαφώς καλύτερη…

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

H Εθνική πάλεψε με τις ΗΠΑ αλλά έκανε πολλά λάθη με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 69-53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: