Ονδούρα: Αγόραζε κοσμήματα με κρατικό χρήμα, 58 χρόνια κάθειρξη στην πρώην Πρώτη Κυρία

Πλούσια ζωή με κρατικό χρήμα: η πρώην Πρώτη Κυρία της Ονδούρα Ρόσα Ελένα Μπονίλα. Photo via Twitter




Σε 58 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Ονδούρα την πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας, Ρόσα Ελένα Μπονίλα. Η 52χρονη Μπονίλα κρίθηκε ένοχη για διασπάθιση κεφαλαίων ύψους 779.000 δολαρίων. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από διεθνείς δωρεές και από τα

δημόσια ταμεία. Η κατάχρησή τους πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του συζύγου της Μπονίλα, Πορφίριο Λόμπο, στην προεδρία της χώρας, το διάστημα 2010 – 2014.

Όπως ανακοινώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ονδούρα, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Μπονίλα για να αγοράζει κοσμήματα, να πληρώνει ιατρικούς λογαριασμούς καθώς και τα δίδακτρα των σχολείων των παιδιών της.

Άλλοτε συνεργάτης της πρώην πρώτης κυρίας, ο Σαούλ Εσκομπάρ, καταδικάστηκε επίσης να εκτίσει ποινή 48 ετών κάθειρξης για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων και απάτη.

Η πρώην Πρώτη Κυρία συνελήφθη το 2018 όταν σ’ αυτήν οδήγησαν τα συμπεράσματα έρευνας για την εξαφάνιση χρημάτων από τα δημόσια ταμεία – ανάμεσα σ’ αυτά κι ένας ειδικός λογαριασμός που προοριζόταν για την παροχή υπόδησης  στα φτωχά παιδιά της Ονδούρα.

Όμως, η Μπονίλα δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που καταδικάζεται:

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του ζευγαριού, καταδικάστηκε το 2017 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για εισαγωγή κοκαΐνης στην αμερικανική επικράτεια.

Με πληροφορίες από BBC

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τη συμφωνία για το προσφυγικό απαντά η Κομισιόν στον σουλτάνο

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: