Οι Τούρκοι ψάχνουν “θύματα” να τους πουλήσουν τη γη τους: Η πατρίδα δεν ξεπουλιέται…

FILE PHOTO: Φωτογραφία που εικονίζει άποψη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι συνεχιζόμενες προσφυγές στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων» θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει την κυβέρνηση (της Κυπρου) να λάβει μέτρα για τερματισμό της λειτουργίας της καθώς και των προσφυγών προς αυτήν.

  • Η καταγγελία σε διεθνή φόρα για την παράνομη λειτουργία της θα ήταν ένα πρώτο βήμα που θα αναδείκνυε πως η ύπαρξή της είναι παράνομη αφού τίθεται υπεράνω του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα ένα διοικητικό όργανο άσκησης εξουσίας μίας κατοχικής δύναμης και εμείς να το αποδεχόμαστε παθητικά;

Η ανοχή της ύπαρξης της εν λόγω επιτροπής επέτρεψε με την πάροδο του χρόνου να διαφανούν οι κίνδυνοι από τη λειτουργία της. Από τη μια είναι το ξεπούλημα της προσφυγικής γης σε τουρκικά χέρια με σοβαρό κίνδυνο μέσα από την αύξηση του τουρκικού ποσοστού ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές να οδηγηθούμε σταδιακά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, αφού αυτό αποτελεί έναν από τους τέσσερις παράγοντες (κυριαρχία, νόμιμος πληθυσμός, σύνταγμα, έδαφος) που το διεθνές δίκαιο καθορίζει για τη νόμιμη ανακήρυξη κράτους.

Από την άλλη είναι η αναγνώρισή της «επιτροπής» από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο γεγονός που καταδεικνύει την αποτυχία της πλευράς μας να αναδείξει το αυτονόητο: πως η «επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων» ήταν και είναι παράνομη επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Με δεδομένο πώς κάτι έπρεπε να γίνει για να σταματήσει, επιτέλους, η προσφυγή στην εν λόγω «επιτροπή» και συνεπεία του γεγονότος ότι η κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΔΕΚ, ουδέν έπραξε, κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2019 πρόταση νόμου από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για δημιουργία ειδικού ταμείου για αρωγή των προσφύγων των οποίων η ακίνητη ιδιοκτησία στα κατεχόμενα είναι απροσπέλαστη ή οικονομικά αναξιοποίητη. Πρόσφατα, στις 3 Σεπτεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ξεκίνησε η συζήτηση της εν λόγω πρότασης.

Στην αγγελία θανάτου έγραφε “Μητέρα Αγνοουμένου”: Για το παιδί που χάθηκε εκείνο το καλοκαίρι

  • Τα θεμέλια της σχετικής πρότασης έθεσε ήδη από το 1978 ο τότε βουλευτής της ΕΔΕΚ, Δώρος Θεοδώρου, όταν κατέθεσε πρόταση νόμου για δημιουργία Ταμείου Στήριξης προς ενίσχυση των ιδιοκτητών περιουσίων στις κατεχόμενες περιοχές η οποία, όμως, δεν συζητήθηκε ποτέ. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα η ΕΔΕΚ επανήλθε για το εν λόγω θέμα καταθέτοντας την προαναφερθείσα πρόταση με απώτερο στόχο τον τερματισμό του ξεπουλήματος των περιουσιών των προσφύγων στα κατεχόμενα.

Η καινοτομία αλλά και πρόσθετη αξία της πρότασης έγκειται στις ίδιες τις πρόνοιές της για καταβολή στο Συμβούλιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής «εισφορά στήριξης» επί ποσοστού 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε συναλλαγής ακίνητης περιουσίας ή μεταβίβασης ή πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα κατατίθεται σε ξεχωριστή μερίδα στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη, τη βοήθεια, τη δανειοδότηση με ευνοϊκούς ορούς έναντι δέσμευσης (όχι υποθήκευσης ούτε πώλησης) της συγκεκριμένης περιουσίας.

Με τον τρόπο αυτό οι εκτοπισμένοι, θύματα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που αναγκάζονται να προσφύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους ή επειδή αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, θα μπορούν να προσφεύγουν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών. Εκεί, μέσα από το ταμείο αρωγής ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν οι πρόσφυγες να λαμβάνουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

  • Η εν λόγω πρόταση αποτελεί ένα οφειλόμενο χρέος της πολιτείας, μια υποχρέωση έναντι του προσφυγικού κόσμου αλλά και έναντι της εθνικής και προσωπικής υπερηφάνειας κάθε κύπριου που ήρθε να εκπληρώσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ μέσα από την πρόταση του Κωστή Ευσταθίου.

Μια πρόταση που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο αρκεί να θέλεις να τις αναζητήσεις και να τις διεκδικήσεις. Αρκεί να αντιλαμβάνεσαι πως τόσο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας όσο και το δικαίωμα της επιστροφής είναι αναπαλλοτρίωτο ατομικό δικαίωμα που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και κατοχύρωσης.

* Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος Κ. Ε. του Κ. Σ. ΕΔΕΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τι δεν αποφασίσθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Αναστασιάδη; Έμειναν στις εκκλήσεις στον Ταγίπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: