Οι “προσευχές” της Φώφης να κερδίσει ο Κυριάκος και ο Αλέξης που απειλεί το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Τις παραμονές των εθνικών εκλογών περισσότερες “προσευχές” κι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να έχει η Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία έκανε η Γεννηματά.

Κι αυτό, επειδή αν η ΝΔ δεν είχε, οι πιέσεις που θα δεχόταν το ΚΙΝΑΛ –όχι μόνο απ’ έξω αλλά και από το εσωτερικό του– για να συνεργασθεί με τους “γαλάζιους” θα ήταν ασφυκτικές.

Αυτά, ωστόσο, είναι παρελθόν. Φαίνεται πως είναι και ο θεός ΠΑΣΟΚ και έβαλε το χέρι του για να μην περάσουν τα υπολείμματα του άλλοτε κραταιού Κινήματος κι αυτή τη δοκιμασία.

  • Για πόσο ακόμα, όμως, το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρνει να ισορροπεί; Είναι κοινό μυστικό ότι θυμίζει πολιτικό Ιανό. Η μία πτέρυγά του θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ εχθρό, ενώ τη ΝΔ κόμμα, με το οποίο μπορεί να συνεργασθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι, επίσης, κοινό μυστικό ότι η άλλη πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ έχει αντιδεξιά αντανακλαστικά και τώρα πλέον θεωρεί θεμιτή μία σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της αντιπολίτευσης.

Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ατις ευρωεκλογές είχε αναπτερώσει τις ελπίδες του ΚΙΝΑΛ ότι στις εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να επαναπατρίσουν ένα τουλάχιστον ποσοστό από τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που εκλογικά είχαν προσχωρήσει στο κόμμα του Τσίπρα. Η αντιδεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ θεωρούσε ότι εάν συνεργαζόταν και πάλι με τη ΝΔ θα ταξινομείτο οριστικά σαν πολιτικό συμπλήρωμα της Δεξιάς και ως εκ τούτου θα έσβηναν οι όποιες ελπίδες να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία στον αντιδεξιό χώρο.

  • Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς και ειδικά για το ΚΙΝΑΛ. Το 31,5% που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και ό,τι αυτό επέφερε κυρίως στα μικρομεσαία στρώματα, αποτελεί μία ήττα-νίκη για τον Τσίπρα.

Πρώτον, επειδή είναι μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεύτερον, επειδή κατέδειξε ότι στο επίπεδο του εκλογικού σώματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τη μάχη για την ηγεμονία στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.
Τρίτον, επειδή το ΚΙΝΑΛ παρέμεινε ένα μικρομεσαίο ενδιάμεσο κόμμα με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό και με ακόμα πιο έντονες τις προαναφερθείσες αποκλίνουσες τάσεις στο εσωτερικό του.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

To “εξάμηνο του μέλιτος” για τον Κυριάκο: Θα κερδίσει και δεύτερη τετραετία ή αυτό ήταν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: