Οι ορέξεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο και την υφαλοκρηπίδα: Προειδοποίησε το Π.Ν.!

ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Πριν δυο ημέρες γράψαμε σε ρεπορτάζ που μας μετέφεραν πηγές μας ότι η Τουρκία θα θελήσει να βάλει ακόμη πιο έντονα στον κύκλο των εντάσεων την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιτελείς δεν απέσυραν τις εντολές που δόθηκαν πάνω από τέσσερις μήνες, οι οποίες ήταν εγρήγορση και άμεση απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση υπάρξει που έχει να κάνει με κυριαρχικά δικαιώματα και αμφισβήτηση αυτών.

  • Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ετοιμότητες παραμένουν αυξημένες στο Πολεμικό Ναυτικό, με την ευαίσθητη ανατολική περιοχή στα νησιά να έχει τις συνήθεις δυνάμεις αποτελούμενες από Κανονιοφόρους και Πυραυλακάτους, ενώ νοτιότερα της Ρόδου η παρουσία εκεί των μονάδων επιφανείας εκπέμπει το μήνυμα το οποίο απαιτείται.

Βέβαια οι κυβερνήτες των Πολεμικών Πλοίων που πλέουν στο Αιγαίο επιτηρώντας συνεχώς, αισθάνονται αυτή τη θάλασσα ως τον προθάλαμο του σπιτιού τους κι αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν να περάσει κάποιος μέσα σ’ αυτό «απρόσκλητος».

Από την πληροφορία στην διαρκή σκέψη κι από εκεί στο Καστελόριζο

Μόνο και μόνο οι σκέψεις, εκτός των πληροφοριών που δεν φαίνεται πως έχουν αναθεωρηθεί και παραμένουν οι ίδιες για τις προκλήσεις που ενδέχεται να προχωρήσει η Άγκυρα, αρκούν ώστε να παραμένει ο υψηλός δείκτης ετοιμότητας στην περίπτωση που η γείτονα θελήσει να περάσει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Πάντως η συνεχιζόμενη ρητορική των απειλών παραπέμπει και στις μετέπειτα κινήσεις τις οποίες ενδεχομένως θα ακολουθήσει η Τουρκία κι αυτό είναι που δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού στην Αθήνα. Η εξέταση σεναρίων που θέλει την γείτονα να οξύνει τα πράγματα στο Αιγαίο νότια της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, υπάρχουν κι αυτά δεν είναι μόνο εκτιμήσεις ή σκέψεις αλλά πληροφορίες και κινήσεις που έχουν “διαβαστεί” στο Ελληνικό επιτελείο.

Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος που η Αθήνα θα είναι απόλυτα υποχρεωμένη όχι μόνο ν’ αντιδράσει, αλλά και να στείλει με πράξεις το πλέον σαφές μήνυμα, πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται σε τέτοιες πράξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το ζύγισμα που αγγίζει τα όρια και οι αθέατες προειδοποιήσεις της Αθήνας

Ανώτατες πηγές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην φάση που η Τουρκία με κινήσεις που κάνει «διερευνά» το τι μπορεί να κάνει ώστε να αγγίξει, αλλά να μην σπάσει την λεπτή κόκκινη γραμμή που θέτει η Ελληνική πολιτεία.

  • Σίγουρα οι γείτονες μας ζυγίζουν τις κινήσεις τους, γνωρίζουν πως η Ελλάδα παρά την κρίση παραμένει ισχυρή και ότι στην θάλασσα του Αιγαίου, το Πολεμικό Ναυτικό- ακόμη και με την θεωρητική “υπεροπλία” της Τουρκίας- είναι ικανό να δείξει με τον πιο σαφή τρόπο τη ναυτική υπεροχή.
  • Προειδοποιήσεις, αθέατες για το ευρύ κοινό έχουν υπάρξει και δεν είναι λίγες. Η επίδειξη σημαίας από οπλικά συστήματα που δεν διαθέτει η Τουρκία, έχουν παραδώσει το μήνυμα που δεν θα ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους όσοι επιβουλεύονται την Εθνική κυριαρχία.
  • Μονάδες επιφανείας που έχουν χαρακτηριστεί και «αστακοί» όποτε επιχειρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι να περάσει πλοίο της Τουρκίας σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα ήταν πάντα δίπλα του σε στενό «ship to ship» κατά το μπασκετικό «man to man».
  • Από την άλλη πλευρά βέβαια κανείς δεν θέλει να δοκιμαστούν αυτές οι δυνάμεις κι αυτό επειδή κακό θα προξενήσει και στις δυο χώρες. Όμως οι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου και οι θεωρίες της Γαλάζιας Πατρίδας αφήνουν πολύ μεγάλο χώρο στις απειλές, τις εντάσεις, τη σύγχρονη πειρατεία.

Η διάρκεια των εντάσεων, από την μια αποτελεί καθημερινό φαινόμενο θα πει κάποιος εδώ και χρόνια σε αέρα και θάλασσα, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση η οποία όχι σε πολλές αλλά σε ορισμένες των περιπτώσεων προσπαθεί ν’ αγγίξει τα όρια, δοκιμάζοντας παράλληλα μέχρι που μπορούν αυτά τα όρια ν’ αντέξουν, χωρίς να χρειαστεί ν’ ανοίξει ρουθούνι.

Τον Νοέμβρη στην ΕΑΒ το “πρωτότυπο” του αναβαθμισμένου F-16:F-35 σε μεθύστερο χρόνο;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal