Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία βρίσκονται πάλι στο “τραπέζι”: Τις “πάγωσε” ο Τραμπ…

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Southern New Hampshire, στην πόλη Μέντσεστερ. EPA, CJ GUNTHER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, επανήλθε χθες στο προσκήνιο, με μία δήλωση του αρμόδιου για το θέμα υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε τις δηλώσεις στο Λευκό Οίκο, όπου βρέθηκε χθες για συναντήσεις με συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  • Παράλληλα ομάδα γερουσιαστών, μερικοί εκ των οποίων είναι κομματικοί φίλοι του προέδρου Τραμπ, συζητούν επί ενός σχεδίου νόμου που θα τον εξαναγκάζει να επιβάλει τις κυρώσεις. Είναι φανερό ότι για το Κογκρέσο η υπόθεση της αγοράς και εγκατάστασης των S-400 στο τουρκικό έδαφος δεν τελείωσε με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παγώσει τις κυρώσεις, όπως βεβαίως του επιτρέπει ο νόμος να κάνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Όσοι νόμιζαν, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες ξέχασαν το θέμα πλανώνται πλάνη οικτρά, καθώς με την επιστροφή τους από τις διακοπές του καλοκαιριού ξεκίνησαν οι συζητήσεις για εξεύρεση τρόπων, ώστε να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αντισυμμαχική και αντιαμερικανική ενέργειά της, να μην σεβαστεί τους αμερικανικούς νόμους και να αγοράσει ρωσικό οπλισμό, που δεν είναι συμβατός με αυτό των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν επίσης -και συμφωνούν μαζί τους το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin.

Από τους S-400 στα πυρηνικά, ένας …Ερντογάν δρόμος! Είναι μία παραξενιά ή κάτι άλλο;

Οι βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να πειστεί η Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των S-400, αναμένεται να επανέλθουν σύντομα καθώς έχουν επιλογές, εάν συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Οι πρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να ηγηθούν της νέας προσπάθειας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο είναι έτοιμο, αλλά το έχει παγώσει ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος, όμως, -και πρέπει να του πιστωθεί- αποδέχθηκε το αίτημα του Πενταγώνου για ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

  • Αναλυτές και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η ακύρωση της συμφωνίας για τα F-35 αποτελεί μεγαλύτερο πλήγμα για την Τουρκία ακόμα και από τις κυρώσεις. Απλά, η επιβολή των κυρώσεων είναι «θέμα τιμής» για πολλούς Αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους σκέφτονται «αντιρωσικά» και ήδη θεωρούν ότι ο κ. Ερντογάν έχει λάβει συνειδητά τις αποφάσεις του για να συνεργαστεί στρατηγικά με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μνούτσιν διευκρίνισε ότι η εξέταση του θέματος συνεχίζεται, και δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι αυτός που σταματά -προς το παρόν- την τιμωρία της κατοχικής δύναμης. Μερικοί πιστεύουν ότι οι κυρώσεις είναι το «όπλο» των Αμερικανών στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του και επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό και αποδεικνύει την ισχύ της Αμερικής, το γεγονός ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,9%.

Η Τουρκία και η Αμερική βρίσκονται ξανά σε πορεία σύγκρουσης, αυτή τη φορά για τη Συρία. Παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες στα σύνορα, στα υπόλοιπα σημαντικά θέματα οι δύο χώρες διαφωνούν κάτι που ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι έθεσε χρονοδιάγραμμα στους Αμερικανούς, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να αποδεχθούν τους όρους του.

Πεντάγωνο στην Τουρκία: Θέλετε τα F-35; Διώξτε τους ρωσικούς S-400 από το έδαφός σας…

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Τραμπ για το εύρος της «ζώνης ασφαλείας», όταν μίλησαν τηλεφωνικά. Όμως, η ομάδα του Πενταγώνου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις απέκλεισε κάθε σκέψη για τον έλεγχο της ζώνης σε βάθος 32 χιλιομέτρων, όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι. Αυτό έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος ζήτησε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ελπίζοντας ότι θα τον πείσει να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους.

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών αναμένεται, λοιπόν, να γίνει στη Νέα Υόρκη, οπότε -όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν- θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του με τον κ. Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

  • Μιλώντας για τις κυρώσεις, ο κ. Μνούτσιν είπε ότι «εξετάζουμε (το θέμα). Δεν θα κάνω οποιαδήποτε σχόλια για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αποφάσεις, όμως το εξετάζουμε», τόνισε.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η ιστοσελίδα μας Hellas Journal το Κογκρέσο πιέζει ασφυκτικά και συστηματικά τον πρόεδρο Τραμπ για να επιβάλλει τις κυρώσεις. Ως γνωστό, τις κυρώσεις προβλέπουν πέντε τουλάχιστον νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο σε συνεργασία με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν συγκρουστεί για πολλά ζητήματα το τελευταίο διάστημα, αλλά η αγορά του συστήματος S-400 είναι το θέμα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, αλλά είναι απειλή για τη Δυτική Συμμαχία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τέλος σημειώνουμε για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, ότι εάν ο κ. Ερντογάν αλλάξει απόφαση για επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία ή τους μεταφέρει σε άλλη χώρα, η Αμερική θα του δώσει και τα F-35, αλλά και τους Patriot. Αυτή αποτελεί την τελευταία προσφορά των Αμερικανών που δεν δέχθηκε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επιμένει οτι θα τηρήσει πιστά τις συμφωνίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Κυριάκος στα βήματα του Αλέξη για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ: Τι θα φέρει μαζί του ο Πομπέο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: