Οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο ήταν αιματηρή είσοδος στη νέα εποχή

President Donald Trump and First Lady Melania Trump participate in a moment of silence at a ceremony at the Pentagon during the 18th anniversary commemoration ceremony of the September 11 terrorist attacks, in Arlington, Virginia, USA, 11 September 2019. EPA, KEVIN DIETSCH, POOL




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Τα σημάδια υπήρχαν από πριν και ήταν ξεκάθαρα. Αναμφίβολα, όμως, το σημείο καμπής για την είσοδο στη νέα εποχή ήταν οι συνδυασμένες επιθέσεις εναντίον των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Για τους Αμερικανούς ήταν ένα σοκ. Το μητροπολιτικό έδαφός τους δεν υπέστη ούτε έναν βομβαρδισμό ακόμα και στις χειρότερες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με την εξαίρεση της επίθεσης στο μακρινό Περλ Χάρμπορ.

  • Έχοντας δύο ωκεανούς να τους προστατεύουν, υπό τη στενή έννοια η ασφάλεια των ΗΠΑ απειλείτο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μόνο από τους σοβιετικούς διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η στρατιωτική αυτή απειλή απομακρύνθηκε τόσο πολύ που στην πράξη έπαψε σχεδόν να υφίσταται.
  • Μέσα στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, η Ουάσινγκτον (και πίσω της η Ευρώπη) έθεσε στο στόχαστρό της αφενός την τρομοκρατία, αφετέρου τα κράτη που συνέχιζαν να τηρούν μία αντιδυτική στάση, τα περισσότερα εκ των οποίων κατηγορήθηκαν από τη Δύση ότι υποστήριζαν τρομοκράτες. Η πρακτική επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον ήταν αμερικανικοί επιλεκτικοί βομβαρδισμοί εναντίον χωρών της “μαύρης λίστας”, όπως κατά καιρούς ήταν το Σουδάν και η Λιβύη.

Επισήμως, στόχος των “χειρουργικών” αεροπορικών πληγμάτων ήταν η καταστροφή εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν τρομοκράτες. Κατά κανόνα, όμως, επρόκειτο για πράξεις τιμωρίας, ειδικά στην περίπτωση του Ιράκ επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. Το ίδιο νόημα είχε και η επιβολή διεθνών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στα λεγόμενα κράτη-παρίες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η Ευρώπη, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, δεν έχουν στρατηγική απέναντι στον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: