Οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τραμπ αυστηρά μέτρα για την οπλοκατοχή: Αψηφήστε το NRA

File Photo: Το αμερικανικό Κογκρέσο. Φωτογραφία www.mignatiou.com




Οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο κάλεσαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν μια πιο αυστηρή νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία περιστατικά ενόπλων επιθέσεων βάφουν «με περισσότερο αίμα τα χέρια όσων επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα».

Ελ Πάσο και Οντέσα στο Τέξας, Ντέιτον στο Οχάιο (…) Οι κοινοβουλευτικοί στις ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον έπειτα από έναν Αύγουστο που αμαυρώθηκε από μια σειρά περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς.

Και οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν ήδη από την πρώτη ημέρα της επιστροφής στο Κογκρέσο μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα την πρόθεσή τους να προωθήσουν πιο περιοριστική νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Όμως σε ένα διχασμένο Κογκρέσο πρέπει να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, παρά την πίεση του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, του NRA.

«Αρκετά!», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Μέσω της μεγάλης του επιρροής στους κοινοβουλευτικούς στο Κογκρέσο, ο Τραμπ «έχει την ιστορική ευκαιρία να σώσει ζωές, δηλώνοντας ότι στηρίζει» μια νομοθεσία που θα ενισχύσει τους ελέγχους των επίδοξων αγοραστών όπλων, πρόσθεσε.

Στα μεγάλα περιστατικά ενόπλων επιθέσεων που γίνονται ευρέως γνωστά παγκοσμίως προστίθενται πολλοί καθημερινοί θάνατοι στις ΗΠΑ. Περίπου 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 από πυροβόλα όπλα, με περίπου τις μισές περιπτώσεις να αφορούν αυτοκτονίες.

Οι Δημοκρατικοί, που από τον Ιανουάριο έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υιοθέτησαν τον Φεβρουάριο ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τον δράστη του μακελειού στην Οντέσα να αγοράσει πυροβόλο όπλο από έναν ιδιώτη, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών και στη διάρκεια εκθέσεων όπλων δεν υπόκεινται προς το παρόν στους ίδιους ελέγχους όπως οι πωλήσεις όπλων σε καταστήματα.

Όμως οι Ρεπουπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής τους Μιτς ΜακΚόνελ αρνείται να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία για τα νομοσχέδια που αφορούν τα πυροβόλα όπλα, αν πρώτα ο Τραμπ δεν δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του.

Ο ΜακΚόνελ αναμένει να λάβει διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, μετά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικάνων και της κυβέρνησης Τραμπ για αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα για τις ΗΠΑ.

Ο Σούμερ επεσήμανε ότι συνομίλησε πολλές φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως αυτός «δεν ήταν ξεκάθαρος».

Από την πλευρά της η Ναν Γουάιλι, η δήμαρχος της πόλης Ντέιτον, επεσήμανε ότι έγινε δεκτή χθες Δευτέρα στον Λευκό Οίκο όπου είχε «μια καλή συζήτηση» με συμβούλους του.

«Αψηφήστε το NRA»

Αναμένοντας κάποια εξέλιξη, η ευθύνη για τα θύματα των πυροβόλων όπλων για όσο διάστημα το νομοσχέδιο «καθυστερεί» στο γραφείο του ΜακΚόνελ πέφτει «στους ώμους» των Ρεπουμπλικάνων, κατήγγειλαν οι Δημοκρατικοί.

«Πρέπει να δράσουμε. Οι Αμερικάνοι μάς το ζητούν», δήλωσε η Βερόνικα Εσκομπάρ βουλευτής από το Ελ Πάσο.

Όμως ο ΜακΚόνελ δεν φαινόταν χθες διατεθειμένος να δράσει, καθώς δεν ανέφερε καν το θέμα των όπλων στην ομιλία του.

Όλοι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στηρίζουν το νομοσχέδιο αυτό καθώς και την απαγόρευση των επιθετικών τουφεκιών και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τζο Μπάιντεν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, έγραψε στο Twitter ότι «έχει έρθει η ώρα για τον Μιτς ΜακΚόνελ και τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία να αψηφήσουν το NRA υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα».

Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να αυξήσουν σήμερα την πίεση με τη διοργάνωση ενός δημόσιου φόρουμ στο Κογκρέσο με στόχο να ζητήσουν από τη Γερουσία να δράσει. Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων να εξετάζουν τρία νέα νομοσχέδια που σχετίζονται με τα περιστατικά του καλοκαιριού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: