Οδεύει ολοταχώς προς φιάσκο η διερεύνηση της κλοπής στη Λέρο: Λίγα στοιχεία, χωρίς αποδείξεις

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την κλοπή του υλικού από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Φωτογραφία, Πολεμικό Ναυτικό




Παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις και διαρροές, όσο περνούν οι ημέρες απομακρύνεται η πιθανότητα εύκολης και γρήγορης διερεύνησης της υπόθεσης κλοπής πολεμικού υλικού από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου στον ιστότοπο vima.gr η διερεύνηση της υπόθεσης οδηγείται σε άδοξο τέλος καθώς η κοινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Άμυνας και της ΕΥΠ δεν φαίνεται να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα και αδιάσειστα στοιχεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούσε τις σχετικές έρευνες επέστρεψε από το νησί των Δωδεκανήσεων και από την πολυήμερη έρευνα δεν φαίνεται να αποσαφηνίσθηκε πόσοι στρατιωτικοί (σσ. από έναν κύκλο δέκα υπόπτων, κυρίως ανδρών των ΟΥΚ) και πότε εισήλθαν στην αποθήκη με τον οπλισμό και ποία χρονική στιγμή υπήρξε τελικώς η αρπαγή του οπλισμού.

Με το δεδομένο ότι δεν υπήρχαν αξιοποιήσιμες καταγραφές από κάμερες, δεν προσδιορίζονταν οι εισερχόμενοι στη αποθήκη, υπήρχαν ασάφειες στις διαδικασίες παραλαβής οπλισμού για ασκήσεις κι ούτε μπορούσε να διευκρινισθεί οτιδήποτε από τις αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων.

Επιπλέον δεν υπάρχει σαφής ένδειξη σχετικά με την τύχη του χαμένου οπλισμού και αν υπήρξε ήδη χρήση και καταστροφή του από τους δράστες της κλοπής.

Η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των στρατιωτικών, στηρίχθηκε σε κατάθεση διαχειριστή της αποθήκης που αναφέρθηκε στην είσοδο στον χώρο με τον οπλισμό ανδρών των ΟΥΚ που ήθελαν να ελέγξουν την κατάσταση των εκρηκτικών κι άλλων πολεμοφοδίων είτε να πάρουν πολεμικό υλικό για τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν.

Όμως οι υπό έλεγχο στρατιωτικοί φαίνεται να αρνήθηκαν ότι εισήλθαν στον εν λόγω χώρο ή και οποιαδήποτε εμπλοκή. Χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί τι και πως συνέβη.

Φαίνεται ότι έχουν εντοπισθεί οι διοικητικού τύπου ευθύνες και για μη τήρηση δικλείδων ασφαλείας όμως υπάρχει αδυναμία, μέχρι τώρα, απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Ωστόσο συνεχίζεται η αναζήτηση και άλλων εκμεταλλεύσιμων στοιχείων ενώ παραμένουν άγνωστες οι τελικές ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΓΕΝ.

Σημειώνεται ότι το μυστηριώδες συμβάν στη Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου διαπιστώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου όταν και καταγράφηκε απώλεια δύο αντιαρματικών τύπου LAWM72, ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων, περίπου 30 μέτρων φιτιλιού κι ορισμένα καπνογόνα.

Πηγή: vima.gr / Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: