Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει βιολί και ο Ερντογάν …χορεύει: Ποιος ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου. ΗΠA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει τον Ταγίπ Ερντογάν σαν ένα βιολί, είναι ο τίτλος άρθρου του Henri Barkey, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh στο έγκυρο περιοδικό Foreign Policy.

  • Είναι ένας τίτλος που καταγράφει την αμείλικτη πραγματικότητα των τριγωνικών σχέσεων της Αμερικής με τη Ρωσία και την Τουρκία. Το βασικό συμπέρασμα, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι ο Πούτιν κάνει αθόρυβα τη δουλειά του και επικρατεί σιγά αλλά σταθερά, έχοντας απέναντι του δύο μπουνταλάδες ηγέτες, οι οποίοι -ηθελημένα ή άθελα- γίνονται τα πιόνια του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιγνίδι.

Αλλάζοντας λίγο τον τίτλο του κειμένου θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι ο ηγέτης της Ρωσίας παίζει το ντέφι και ο Ερντογάν με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χορεύουν στους ρυθμούς του. Η αλήθεια είναι ότι ενώ οι οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεντρώνονται στον πόλεμο εναντίον της ρωσικής διείσδυσης σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει ανοίξει διαύλους με τη Μόσχα.

Η πρόθεση του να καλέσει τον κ. Πούτιν στην επόμενη σύνοδο των G7, έχει υποψιάσει πολλούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον, όπως και η άρνησή του να επιβάλει κυρώσεις στους Τούρκους. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να ψάξουν και πολύ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει τη ζωή των Αμερικανών διπλωματών δύσκολη, οι οποίοι ενώ ακολουθούν μία άλφα πολιτική αναφορικά με τη Ρωσία, στο τέλος βρίσκονται εκτεθειμένοι.

Πεντάγωνο στην Τουρκία: Θέλετε τα F-35; Διώξτε τους ρωσικούς S-400 από το έδαφός σας…

  • Πάντως, είναι πεποίθησή μου πως ο κ. Τραμπ θα αναγκαστεί στο τέλος να τιμωρήσει την Τουρκία -αν και αυτό δεν διακρίνεται τώρα διά γυμνού οφθαλμού- διότι ο Ερντογάν τον μειώνει σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να διασπάσει τη Δυτική Συμμαχία και προετοιμάζει την εισβολή στη Συρία με στόχο την εξολόθρευση των Κούρδων.
  • ΔΔεν υπάρχει μεγαλύτερο ρεζιλίκι για τον Αμερικανό πλανητάρχη από το να άγεται και να φέρεται  από τον συγκεκριμένο Ερντογάν. Πρόκειται, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, και για ντροπή (disgrace) για το πολιτικό σύστημα της Αμερικής. Οι νομοθέτες έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα καλές εξελίξεις. Εκτός εάν το «βαθύ κράτος» του Λευκού Οίκου και του γαμπρού του κ. Τραμπ, κάνει πάλι το θαύμα του και διασώσει τον Ερντογάν.

Φαίνεται ότι η αμερικανική διπλωματία δίνει τη δική της μάχη και ακούμε συνετές φωνές που την ίδια στιγμή δείχνουν και τη μη προσαρμογή τους με το κράτος αδικίας που εγκατέστησε ο κ. Τραμπ. Διότι δεν γίνεται χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να παραμένουν πιστές σύμμαχοι των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πλανητάρχης να συμπεριφέρεται με τον γνωστό τρόπο: ότι δηλαδή οι Τούρκοι δεν θα τιμωρούνται για τις παράνομες πράξεις τους.

Ποιο είναι το μήνυμα του κ. Τραμπ στους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας; Ότι όλα, ακόμα και η συμμαχική αφοσίωση, είναι λόγια του αέρα. Απειλεί την Τουρκία και τι πράττει στο τέλος; Σιωπά και δικαιολογεί μία αντιαμερικανική πράξη του Τούρκου σουλτάνου. Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, για μία χώρα που κομπάζει πως είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μίλησε χθες σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, και τόνισε –σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, που κατέγραψε το γεγονός- ότι «η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες».

  • Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Ότι αν η Λευκωσία σταματούσε να κρατά δύο σχοινιά, το αμερικανικό και το ρωσικό, τα πράγματα για την Κύπρο θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Θα ήταν ακόμα καλύτερα. Πρόκειται για δήλωση με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.

ΕΙΔΗΣΗ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Η κ. Γκάρμπερ είπε και κάτι άλλο. Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν για τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό και παράνομο βήμα προκαλεί εντάσεις στην περιοχή», τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Όσοι παρακολουθούν τούτη την ιστοσελίδα γνωρίζουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει τοποθετηθεί καθαρά για το θέμα του Γιαβούζ από τις 20 Αυγούστου. Όσοι ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν την απάντηση γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα τόσο ξεκάθαρη δήλωση. Βέβαια, οι «ψεκασμένοι» αμφισβήτησαν τη δήλωση, ενώ θα μπορούσαν να τηλεφωνήσουν στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία με προθυμία θα τους …άδειαζε. Δεν το έπραξαν διότι ο σκοπός ήταν άλλος. Έπρεπε να απαξιώσουν όσους αμφισβητούν τη ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Έπαιξαν και έχασαν, βέβαια, διότι όσοι δημοσιογράφοι εργάζονται και έχουν βάση την Ουάσιγκτον, γνωρίζουν πως το παραμικρό ψέμα τιμωρείται -και πολύ ορθά- και ο δημοσιογράφος ανακαλείται δημόσια στην τάξη. Πόσο μάλλον η παραποίηση μίας δήλωσης. Είναι λόγος για να ακυρωθεί η διαπίστευση και βεβαίως ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να σταθεί ούτε μέρα στην Ουάσιγκτον.

  • Η δήλωση της κ. Γκάρμπερ είναι σημαντική, αλλά απαιτούνται και πράξεις. Το έχουμε σημειώσει άπειρες φορές. Οι Αμερικανοί απέδειξαν πέρυσι και μάλιστα χωρίς τη δύναμη των όπλων, ότι έχουν στο τσεπάκι τους την ευημερία της Τουρκίας. Οι οικονομικές κυρώσεις είναι το παν. Δεν χρειάζεται να πέσει ούτε μία σφαίρα… Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μεταβούν από τις δηλώσεις στις πράξεις, διότι έτσι θα αποκαταστήσουν και μία μεγάλη αδικία εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι διαπιστώσεις του αμερικανικού περιοδικού, ότι ο Πούτιν «γλεντά» τον Ερντογάν -αλλά και τον Τραμπ, προσθέτουμε εμείς- είναι ακραία ανησυχητικές, Διότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ελέγχει το διεθνές διπλωματικό παιγνίδι και βεβαίως το μέλλον της Κύπρου. Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι πίσω από την προκλητικότητα του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται οι Ρώσοι. Εάν ποτέ αποδειχθεί αυτό, θα πρόκειται για κτύπημα στο νησί, ίσο και με την τουρκική εισβολή. Ξεκάθαρες κουβέντες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η διαφθορά “σερβίρεται” με εκβιασμό για τα εθνικά θέματα: Πως απειλούν τους πολιτικούς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: