Ο Τυραννόσαυρος Rex είχε στο κεφάλι του κάτι σαν φυσικό… Air Condition, λένε οι ερευνητές

File photo via Facebook




Ο Τυραννόσαυρος Rex, καθώς ήταν ένας τεράστιος, ενεργός θηρευτής, είχε ανάγκη από κάποιον τρόπο ή κάποιο μέσο για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα αυτό που ανακοίνωσε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η οποία ερεύνησε δυο μεγάλες τρύπες στο κρανίο του. Οι δυο αυτές τρύπες λειτουργούσαν σαν κάποιου είδους εσωτερική μονάδα κλιματιστικού μηχανισμού, βοηθώντας τον τυραννόσαυρο να μειώνει τη θερμοκρασία του.

Αυτά τα δυο ανατομικά χαρακτηριστικά στο κρανίο του Rex, αυτές οι δυο τρύπες στο κεφάλι του, μέχρι πρόσφατα πιστεύονταν ότι φιλοξενούσαν στο εσωτερικό τους μύες.

Όμως η ερευνητική ομάδα του Μιζούρι λέει τώρα πως είναι πιο πιθανό οι τρύπες αυτές να ήταν γεμάτες αιμοφόρα αγγεία που βοηθούσαν τον T Rex να ρυθμίζει την θερμοκρασία του.

Τα μεγαλόσωμα ζώα χρειάζονται ειδικούς τρόπους για να ρίχνουν την θερμοκρασία τους.

Η Κέισι Χολιντέι και οι συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι χρησιμοποίησαν συσκευές θερμικής απεικόνισης – μεταφράζουν την θερμότητα σε ορατό φως – για να εξετάσουν αλιγάτορες  στο St Augustine Alligator Farm Zoological Park στη Φλόριντα. Ανακάλυψαν ότι οι αλιγάτορες έχουν αιμοφόρα αγγεία στις δυο τρύπες που έχουν κι αυτοί στο κρανίο τους.

“Παρατηρήσαμε ότι όταν η έξω θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή και οι αλιγάτορες προσπαθούσαν να ζεσταθούν, εμφανίζονταν μεγάλα θερμά σημεία σ’ αυτές τις τρύπες στην κορυφή του κρανίου τους, που έδειχναν άνοδο της θερμοκρασίας…. Οταν ζέσταινε η μέρα, οι τρύπες φαίνονταν μαύρες, σαν να είχαν κλείσει για να διατηρούν τη δροσιά”, σημειώνει η Χολιντέι.

Εξετάζοντας λείψανα και τρισδιάστατες απεικονίσεις του κρανίου του Τυραννόσαυρου Rex,  οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο δεινόσαυρος είχε παρόμοιες τρύπες

Τα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Anatomical Record.

Με πληροφορίες από BBC

Επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο «ταξίδι» στη Γη: Εντοπίστηκε το πρώτο κινούμενο ζώο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: