Ο «Πορθητής» έβαλε ρότα για το οικόπεδο 7 αλλά τον πρόλαβαν οι τρίπλες της Λευκωσίας…

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Via Twitter, @fatih_donmez




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η μετακίνηση περίπου 4 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του αρχικού σημείου στο οποίο υποτίθεται πως έκανε γεώτρηση ο «Πορθητής» κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες του Ελληνικού επιτελείου, το δικό του παρασκήνιο.

  • Το «Fatih» αλλού σκόπευε η Άγκυρα να το στείλει κι αλλού τελικά θα πάει κι αυτό διότι η Λευκωσία στην σκακιέρα των ενεργειακών φρόντισε να κάνει πρώτη, όχι ένα δύσκολο «ρουά» για να φέρει σε δύσκολη θέση τον πειρατή της Αν. Μεσογείου, αλλά ένα ουσιώδες «ματ», ξεκαθαρίζοντας την παρτίδα.
  • Στο πρόσφατο παρελθόν είχε γραφτεί ότι η Τουρκία εφόσον αποφασίσει ότι θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του νησιού, θα έκανε μια κίνηση, οδηγώντας το γεωτρύπανο «Fatih» νοτιοδυτικά της Κύπρου, εκεί που βρίσκονταν μη δημοπρατημένα θαλάσσια οικόπεδα.
  • Οι πληροφορίες που φτάνουν στα ανώτατα κλιμάκια του Ελληνικού επιτελείου, αναφέρουν πως η Άγκυρα είχε αποφασίσει την κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στο οικόπεδο Νο 7 και οι τωρινές σπασμωδικές κινήσεις αποδίδονται στο γεγονός πως η πειρατική πολιτική που ασκεί μπαίνει στο περιθώριο.
  • Οι πληροφορίες αυτές βέβαια που αρχικά ήταν εκτιμήσεις, (αν κι εφόσον η Τουρκία αποφάσιζε να κλιμακώσει, το τι θα έκανε) επεξεργάστηκαν πολύ καιρό πριν από την Λευκωσία, σχεδόν πριν τα τέλη Απριλίου. Η συμφωνία με την Γαλλική TOTAL είναι ουσιαστικά η ασπίδα αποτροπής των Τουρκικών προκλητικών σχεδίων.

Η συμφωνία με την κοινοπραξία πλέον της Ιταλικής ΕΝΙ και της Γαλλικής TOTAL φαίνεται να είχε κλειδώσει με το ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι την περασμένη άνοιξη και είχε ανακοινωθεί το «deal» ανάμεσα στις δυο πλευρές στις 30 Ιουλίου από τον υπουργό ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λακοτρύπη, όπως επίσης την είσοδο του Γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα θαλάσσια οικόπεδα 2-3-9 και 8.

Ταύρος εν υαλοπωλείο ο Ερντογάν

Κάπως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός των λεκτικών επιθέσεων από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμμανουελ Μακρόν, καθώς απ’ ότι αποδεικνύεται το ενεργειακό pressing της Γαλλίας ήταν αυτό που χαλούσε τα Τουρκικά σχέδια.

Στη σύνοδο των ηγετών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει στην τοποθέτησή του, πολύ πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας Κύπρου- Γαλλίας:

  • «Θέλω να επαναλάβω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Ε.Ε. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα»

Τότε η πρώτη απάντηση του Τούρκου πρόεδρου, έδειξε πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχανε την ψυχραιμία του και ο λόγος ήταν η τοποθέτηση της Γαλλίας, μιας δύναμης ισχύος που στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι παίρνει αποφάσεις.

  • Ο κος Ερντογάν είχε δηλώσει:
    «Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε»

Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας τουλάχιστον άλλες δυο φορές έχει σημειώσει πως δικαιώματα να μιλά κάποιος για την Κύπρο έχει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία. Η πιο πρόσφατη δήλωσή του είναι μόλις πριν από ένα 48ωρο στο Ικόνιο με σαφείς αιχμές προς τον Γάλλο πρόεδρο.

«Η Δύση μας απειλεί. Μας είπαν αποσύρετε τα πλοία σας κι εμείς τι κάναμε; Στείλαμε τις φρεγάτες μας, στείλαμε τα drone μας, επανδρωμένα και μη. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα ολόκληρη η Κύπρος. Κι εμείς και ο Νότος. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας λέει γιατί βρισκόμαστε εκεί. Να πού βρισκόμαστε!»

Οι αποτυχίες του παρελθόντος δια της διπλωματικής και ενεργειακής οδού…

Να θυμίσουμε ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί ήταν αυτοί που πρώτοι είχαν απομακρύνει με εύσχημο τρόπο επιστημονικό προσωπικό από το ερευνητικό «Barbaros», όπως και από το γεωτρύπανο «Fatih» πριν ξεκινήσει τον πλου του από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης για την Αν. Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας προς Βορειοευρωπαίους επιστήμονες που είχε καλέσει η Τουρκία ότι δεν θα έπρεπε να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που ήταν.

  • Η Άγκυρα αναγκάστηκε να προστρέξει τότε στους αδελφούς της Αζέρους για να τη συνδράμουν με εξειδικευμένο προσωπικό κι αυτό ήταν που καθυστέρησε σημαντικά τις πρώτες προκλητικές προσπάθειες που έκαναν.
  • Στη συνέχεια τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τη Λευκωσία είχαν φέρει κι εκείνα τα δικά τους ουσιώδη αποτελέσματα με προσωπικό ν’ απομακρύνεται από βοηθητικά σκάφη των γεωτρύπανων «Fatih» & «Yavuz» στον φόβο σύλληψής τους όταν βρεθούν σε Ευρωπαϊκό λιμάνι.

Επιπλέον τόσο οι Αμερικανοί για την γεώτρηση της Exxon Mobil όσο και οι Γάλλοι για την TOTAL εγγυώνται την ηρεμία στα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρίες των χωρών τους. Με τη σύμπραξη και της Ιταλικής ΕΝΙ- που είχαν περάσει οι Τουρκικοί τσαμπουκάδες- με την Γαλλική εταιρία, τα ψέματα και οι λεονταρισμοί της Άγκυρας περιορίζονται δραστικά στην Κυπριακή ΑΟΖ η οποία παραμένει περικυκλωμένη από τα πειρατικά της Τουρκίας.

Ερντογάν και Ακάρ υποδαυλίζουν ηθελημένα το «θερμό» κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: